Salesbel

by Rikkert Walbeek on 2 April, 2007

scheepsbel.bmpIn mijn vorige post schreef ik al dat champagne tot het ‘succes equipment’ van elke sales organisatie zou moeten behoren. Een ander niet te missen onderdeel van het succes package is natuurlijk de salesbel.

Gewoon een ouderwetse scheepsbel die gerinkeld wordt bij elke deal. En bij speciale of hele grote deals mag je er lang en hard aan rinkelen. Zodra je dus de bel langdurige en hard hoort rinkelen, weet je dat er champagne wordt ingeschonken, om maar even in de stijl van mijn vorige post te blijven.

Huisregel is natuurlijk dat wie rinkelt zonder dat er een deal is ontslag krijgt. Dit om misbruik te voorkomen. De bel moet wel gerespecteerd worden!

Dit laatste is natuurlijk gekheid. Maar helder moet wel zijn dat de bel iets ‘heiligs’ is waar je niet zomaar aan zit. Bedenk zelf maar een represaille bij misbruik. Een rondje doet het altijd goed……

Naast het entertainment gehalte van de bel is er ook nog een psychologisch effect. Namelijk dat de verkoper trots moet zijn op een deal. Met trots de bel rinkelen doet het zelfvertrouwen stijgen, Daarnaast werkt het stimulerend naar de rest van de sales. Die willen ook weer rinkelen.

En natuurlijk heeft het z’n effect op de rest van de organisatie. “Oh, de jongens van sales hebben weer een deal!” Laat iedereen maar weten dat deals bij sales belangrijk zijn. Uiteindelijk levert een deal omzet op waar de gehele organisatie weer van profiteert. Hiermee wil ik geenszins de rest van een organisatie tekort doen. Maar de bel is een soort ‘belichaming’ van sales trots!
 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: