Social media vs persoonlijk contact

by Rikkert Walbeek on 27 January, 2016

social media vs persoonlijk contactNogal eens als ik salesmensen van mijn leeftijd spreek over sociale media dan geven ze aan niet zo in de kracht te geloven van al die sociale netwerken. Telkens komen ze dan met hetzelfde argument, namelijk dat het om persoonlijk contact draait, dat ze hun contacten liever ‘in het echt spreken omdat dit veel waardevoller is.

Goed, ze hebben een LinkdeIN profiel en velen ook nog wel een Facebook pagina voor privédoeleinden, maar daar blijft het dan ook wel bij. Verder zijn ze online nauwelijks actief omdat ze daar het nut niet van inzien.

De boot gemist
Persoonlijk vind ik dat ze daar de boot een beetje missen. De basis van het missen van die boot is tweeledig. Ten eerste lijken ze te veronderstellen dat offline contact online contact uitsluit. Alsof ze een keuze moete maken. Ten tweede lijken ze te stellen dat offline contact niet, of minder persoonlijk is dan offline contact. Dat je pas ‘echt’ contact kunt hebben als je bij elkaar aan tafel zit.

Natuurlijk zitten er maar 24 uur in een dag en dus zul je de tijd die je online besteedt niet langer offline kunnen besteden en andersom. De tijd die je online actief bent kun je inderdaad niet aan de koffietafel doorbrengen. Zaak dus om een gezonde afweging te maken. Het is in ieder geval onzin om te denken dat het een het ander uitsluit.

Sterker nog, ze kunnen elkaar enorm versterken en dat is nu precies waar de winst zit en waar de boot wordt gemist.

Verkopers hebben veel wisselende contacten door het jaar heen. Het is geen uitzondering als je klanten of prospects maar een aantal maal per jaar in levende lijve spreekt. Door tussen die afspraken door contact te houden via sociale netwerken versterk je de relatie alleen maar.

Social media versterken persoonlijke relaties
Door je contacten je volgen op sociale netwerken blijf je ook op de hoogte van hetgeen hen bezig houdt en waarmee ze actief zijn. En vice versa. Dan hoeft er niet eens interactie te zijn. Je blijft simpelweg op de hoogte door de updates te volgen waardoor je bij de volgende fysieke afspraak beter geïnformeerd bent.

Bovendien leiden interacties op socale media geregeld tot een fysieke afspraak. Dat kan zijn met reeds bestaande contacten die iets ‘voorbij zien komen’ en op basis daarvan weer met je om tafel willen.

Maar net zo vaak leidt een bericht op een sociaal medium tot de start van een sales cyclus. Bedrijven (latent) op zoek naar een oplossing of met een vraag wenden zich geregeld tot social media. Dan komen ze direct bij jou uit dan wel wordt er een connectie gemaakt door een wederzijds contact. Met name dit laatste gaat veel makkelijker en sneller via social media.

Persoonlijk
Blijft over het argument dat online contact minder persoonlijk zou zijn. Dat is maar zeer de vraag. Goed, je kunt elkaar niet zo diep in de ogen kijken. Echter versterkt je relatie ook door veelvuldig korte contactmomenten online te hebben. Online interactie kan net zo persoonlijk zijn als offline. Zeker naarmate de relatie langer duurt en er meer interactie is wordt het maar al te vaak ook heel persoonlijk.

Kortom, door zowel online als offline contact te leggen en te onderhouden creëer je uiteindelijk meer dan door voor een van beide te kiezen.  Omdat ze elkaar versterken ontstaat een typische 1+1=3 situatie.

Leen December 16, 2016 at 14:49

Helemaal eens met dit verhaal want juist verbindingen op social media is ook persoonlijk contact aangezien je dan meer weet van elkaar dan die paar keren dat je elkaar spreekt.
Verjaardagen van kinderen, overleden huisdieren, weekendjes weg en ga maar door.
Het maakt de relatie intenser en persoonlijker en zorgt ervoor dat je elkaar als mens nog meer begrijpt.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: