Telefoontje

by Rikkert Walbeek on 30 November, 2007

Het gebeurt ons allemaal zo nu en dan dat we bij een (potentiële) klant aan tafel zitten die constant de overgaande telefoon aanneemt. U kent dat wel, die klant waar steeds de telefoon overgaat, die klant die ook steeds opneemt.

Die klant die zich elke keer excuseert met de toevoeging dat “hij deze toch echt even moet pakken”. En elke keer hoor je aan het gesprek dat de nood lang niet zo hoog is.

Nu is het echt niet erg als gedurende een gesprek je klant 1 belangrijk telefoontje aanneemt. Doordat we tegenwoordig allemaal mobiel bereikbaar (moeten) zijn, ontkomen ‘we’ er ook bijna niet meer aan. Of zijn we er in ieder geval ‘gewend’ aan geraakt.

Maar een klant die tijdens een gesprek van een uur 5 maal de telefoon aanneemt toont erg weinig respect voor u als gesprekspartner. Maar hoe hier mee om te gaan?

U kunt gewoon doen alsof er niets aan de hand is en elke keer rustig wachten tot uw klant het gesprek heeft beëindigd. Maar u kunt er ook iets van zeggen.

Niets zeggen lijkt de veiligste weg. Maar gezien het feit dat uw klant toch al weinig respect voor u heeft lijkt het mij dat u zichzelf daarmee nog meer ‘omlaag haalt’. Het geeft dan direct de onderlinge verhoudingen weer. Het lijkt mij geen ‘lekker’ uitgangspunt in ieder geval.

Er wel iets van zeggen brengt een gevaar met zich mee. Namelijk dat die klant het u kwalijk neemt. Of erger, u uw deal verliest. Dat moet dan maar. Een klant die u respectloos behandeld zal dat blijven doen. Ook in andere situaties. U dient zich af te vragen of u zo’n klant wel wilt.

Maar die klant kan het ook anders opvatten. Namelijk dat u lef toont, dat u ‘ergens’ voor staat. Dat u laat zien een waardig gesprekspartner te zijn. En dat kan vervolgens weer in uw voordeel werken.

Ik meen dat je niet alles van een (potentiële) klant hoeft te pikken. Wederzijds respect en ‘normaal’ fatsoen lijkt me niet meer dan normaal. En dat betekent dat je niet steeds gaat zitten bellen tijdens een gesprek. Klant of niet.

Aan de andere kant zijn er ook weer genoeg verkopers die hun mobiele telefoon aan laten staan tijdens een gesprek. Daarvoor geldt dus exact hetzelfde.

Dennis Wijnberg (JR Online) December 3, 2007 at 9:37

Maar hoe pak je dat dan aan?

Je zou semi-aardig kunnen vragen ‘Als het u beter uitkomt om dit gesprek op een ander tijdstip verder te voeren dan moet u dat aangeven hoor.’?

Rikkert Walbeek December 3, 2007 at 9:44

Dat is inderdaad een goede mogelijkheid, Dennis. Je mag het best doen met een licht cynische ondertoon.

Een andere optie is om je gesprekspartner er ‘gewoon’ op aan te spreken. Geef aan dat je het erg onplezierig vindt en dat het zo geen constructief gesprek kan worden.

Dit soort zaken kun je meestal niet plannen en dus ook niet voorbereiden. Reageer dus zoals het jou op zo’n moment het beste lijkt.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: