Top salaris?

by Rikkert Walbeek on 3 January, 2007

bmw5.jpgVandaag had ik een job interview met een kandidaat voor een sales functie. Het betreft een echte new business functie bij een softwarebedrijf. Afijn, de kandidaat in kwestie is een jonge vent van 28 met zo’n 3 jaar sales ervaring. Op papier een goede kandidaat. Ook aan de telefoon klonk hij goed en kon hij goed verwoorden wat hij wel en niet wilde. Dus ik heb een afspraak met hem gemaakt.

Maar daar heb ik me mooi in vergist. Gaande het gesprek vertelde hij me dat hij alles wel zo’n beetje had gezien in sales. Alle mogelijke situaties die in sales voor kunnen komen had hij wel eens meegemaakt. Hij had op alle niveaus verkocht en hele grote deals gedaan. Hij was naar zijn eigen mening al een ‘hele grote’ op het gebied van sales.

 

Hij eiste vervolgens ook een salaris dat, naar mijn mening, veel te hoog was en wilde er ook wel graag een BMW 5 serie bij. De touring wel te verstaan! Ik ben er toen maar vanuit gegaan dat die BMW ‘full option’ moest zijn……

Maar waar het om gaat is dat deze vent zich zelf wel heel erg overschatte. En erger, dat ik dat niet heb gemerkt tijdens ons eerste telefoongesprek. Ik heb nog geprobeerd dat telefoongesprek terug te halen in mijn gedachten. Maar ook achteraf is me niet opgevallen dat hij toen zo hoog van de toren blies.

Misschien had hij gewoon een topdag en zag hij zaken niet meer in het juiste perspectief. Hoewel je ook kunt overdrijven.

Voor mij in ieder geval weer een goede les om de eerste kwalificatie aan de telefoon nog beter te doen. Want uiteindelijk heeft dit gesprek me dus een uur gekost en dat was, afgezien van deze wijze les, toch mooi zonde van de tijd.

Het verbaast me alleen wel erg de laatste tijd dat ik veel, relatief jonge onervaren, sales mensen spreek die wel erg hoge eisen stellen. Ik realiseer me heel goed dat de markt weer enorm aan het aantrekken is. Maar alle waar wel naar zijn geld. Salarissen stijgen gelukkig weer. Sales wordt weer steeds beter gewaardeerd. Niet alleen financieel. Maar sommigen lijken dat wel in het absurde door te willen trekken.

Om terug te komen op het gesprek met die kandidaat. Ik heb hem uitgelegd dat wij geen vacature voor hem hebben die aan zijn eisen voldoet. Waarop hij me antwoordde dat hij dan dus bij de verkeerde organisatie aan tafel zat en dat hij ook eigenlijk door een groot en gerenommeerd bureau zou moeten worden benaderd.

Ik had geen zin meer om hem uit te gaan leggen hoe het naar mijn mening werkt. En heb hem toen maar heel veel succes gewenst.
 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: