Uitstraling

by Rikkert Walbeek on 10 May, 2006

Is uitstraling belangrijk voor een verkoper? Ik denk het wel! Misschien wel 1 van de belangrijkste eigenschappen van een verkoper. Verkopen blijft toch vooral mensenwerk. En mensen met uitstraling krijgen nu eenmaal meer dingen sneller voor elkaar.

Dit neemt niet weg dat je alleen met uitstraling er ook niet zult komen. Maar het helpt wel. Vandaag had ik een job interview met een kandidaat die niet heel veel ervaring heeft met sales. Sterker nog, de ervaring die hij had was ook nog eens in een andere branche. Echter door zijn enthousiasme en uitstraling ga ik toch een tweede gesprek met hem aan. Want het zit er toch echt bij hem in!

Hij is in staat om zijn gebrek aan ervaring deels goed te maken en deels te camoufleren met zijn uitstraling. Toch zal hij er erg hard aan gaan moeten trekken om zich snel te ontwikkelen tot een ervaren verkoper. Anders redt hij het ook niet, ongeacht zijn uitstraling. Gelukkig is het iemand die dat zich dat goed realiseert en daar ook voor open staat. Deze komt er dus wel!

Maar wat is dat dan, uitstraling? Eigenlijk heb ik daar ook geen duidelijk antwoord op. Ik probeer het altijd maar zo te omschrijven. Als er iemand met uitstraling binnenkomt, dan komt er ook IEMAND binnen. Het is alsof je jezelf direct prettig voelt in zijn omgeving. Het is dus meer het gevoel dat iemand met uitstraling heeft op de ander. Ik ken voldoende mensen waar ik van vind dat ze uitstraling hebben. Vaak blijkt dan ook dat veel meer mensen vinden dat die persoon uitstraling heeft. Blijkbaar heeft zo iemand op meer mensen hetzelfde effect. En dat effect noemen we blijkbaar uitstraling.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: