Verkopen op no-cure-no-pay basis

by Rikkert Walbeek on 5 January, 2007

De afgelopen dagen werd ik wederom een aantal maal geconfronteerd met vragen rondom sales constructies op no-cure-no-pay (ncnp) basis. Dat heeft in ieder geval geleid tot deze post.

Laat ik beginnen met te stellen dat ik een tegenstander ben van dergelijke constructies! Wij gaan nooit zulke constructies aan. Puur omdat ik er gewoonweg niet in geloof.

Wij krijgen veel aanvragen om de sales voor bedrijven te gaan doen op basis van alleen een commissie vergoeding. In alle gevallen geven we dan aan dat we dat niet doen. Omdat ik deze discussie al zo vaak heb gevoerd heb ik niet altijd zin om uit te leggen waarom niet.

Veelal zijn het bedrijven die nog niet zo lang bestaan en relatief klein zijn. Ze hebben een product of dienst (ontwikkeld) waar ze zelf heilig in geloven. En dat is alleen maar goed. Veelal zie je dat de ondernemer de eerste periode zelf de sales heeft gedaan, vaak met afwisselend succes. Dan komt het moment dat ze in omzet willen groeien en er eigenlijk een professionele verkoper nodig is. Omdat het budgettair niet haalbaar is iemand aan te nemen gaat men dan kijken naar een freelance of interim verkoper. Tot daar gaat het goed.

Vaak blijkt dan echter dat er helemaal geen budget is en er dus gezocht wordt naar iemand die puur op commissie basis de sales wil gaan doen. En daar gaat het dan fout.

Mijn grootste bezwaar tegen ncnp is dat er geen wederzijds committent is. Er is geen sprake van een inspanningsverplichting naar elkaar toe. Veelal zie je dat de verkoper probeert de krenten uit de pap te halen en dan weer weg is. Maar de opdrachtgever zal ook niet met z’n hele hebben en houden zorgen dat het een succes wordt. Die heeft bewust gekozen voor een constructie waarin hij zelf geen risico loopt wat er voor zorgt dat hij ook niet ‘alles’ zal geven om het tot een succes te maken.

Ik heb al veel constructies mis zien lopen. De ncnp verkoper begint vol enthousiasme aan de klus. Al snel blijkt dat het product helemaal niet zo makkelijk is te verkopen. Maar er lopen nog wat offertes die de verkoper graag nog even binnen wil halen. Dan breekt de periode van radiostilte aan. De verkoper laat bewust even weinig horen en laat de opdrachtgever in het ongewisse. Hij wil tenslotte de opdracht wel teruggeven maar ook nog even die paar offertes binnenhalen om zo toch nog wat inkomen te genereren. Na verloop van tijd blijkt dat de opdrachtgever geen verkoper meer heeft (die zit al weer op een andere klus) maar ook GEEN OMZET.

En wat ben je er dan mee opgeschoten? Je hebt niet alleen geen omzet meer je bent als ondernemer ook tijd verloren. Tijd die vertaald kan worden in potentiële omzet.

Een ander probleem is dat goede interim verkopers sowieso niet op ncnp basis willen werken. Je eindigt dus veelal met een 2e garnituur verkopers. Excuses voor alle interim verkopers die wel op ncnp basis werken en wel succesvol zijn, het is niets meer dan mijn mening en ervaring die me deze stelling in laat nemen. De goede interim sales die ik ken werken allemaal op basis van een vaste fee gecombineerd met een bonus fee.

Ik vraag me vaak af waarom ‘men’ denkt dat een sales geen vast tarief heeft. Elke andere beroepsgroep betaal je toch ook een net uurtarief. Waarom verkopers dan niet? Een goede verkoper is een professional die heel gericht met zijn/haar vak bezig is. Daar hoort een net uurtarief bij. En een bonus systeem. Want sales zul je wel altijd voor een deel op commissie basis moeten belonen. Goede sales zullen dit ook altijd eisen.

Veelal krijg ik als tegenargument dat als wij zulke goede sales zijn en in onszelf geloven dat we dan maar gewoon op ncnp moeten werken. En als we dat niet durven dat men dan geen vertrouwen heeft in onze capaciteiten. Daar heb ik maar 1 antwoord op. Als men zelf gelooft in het eigen product of de eigen dienst zou men toch bereid moeten zijn om deels een vaste vergoeding te betalen. Wil men alleen maar ncnp constructies aangaan dan is dat voor mij het bewijs dat er of geen budget is of erger dat er geen vertrouwen in de eigen propositie is.

Nogmaals, goede sales mensen zijn professionals en verdienen een vaste vergoeding en een resultaatafhankelijke bonus. Wil je als bedrijf een interim sales in huren, houd hier dan rekening mee. Wij gaan in veel gevallen ook eerst een pilot periode aan met nieuwe opdrachtgevers. Niet alleen voor hen, maar ook voor onszelf. Uiteindelijk willen wij veel bonus verdienen, dat is toch de slagroom op de taart. Dus als blijkt dat het niet loopt of zaken verkeerd zijn voorgesteld dan nemen we weer afscheid van elkaar.

Harro Willemsen January 6, 2007 at 10:48

Leuk en goed stuk. Ik heb ook in de afgelopen 15 jaar nog nooit een goede ncnp samenwerking gezien. De enige echte ncnp is ondernemen.

martijn February 14, 2007 at 15:40

het tegen argument waarom ncnp niet werkt vind ik nogal zwak omdat verkoop de basis is van het beroep. Het geld wordt verdiend als er verkocht wordt. Als het initiele bedrag binnen is kun je toch ook een verkoper in dienst hebben genomen die geen orders binnen haalt (misschien heeft dit principe nog minder prikkel).

Ik denk dat het een beetje ouderwets gedacht is dat ncnp niet werkt omdat er in Amerika ruime ervaring mee is en het hier goed werkt. Amerika loopt in business ontwikkelingen altijd op Europa voorop en het zal het hier ook langzaam zijn intrede gaan doen.

Omdat het vroeger altijd zo goed werkte is geen reden om niet een keer iets nieuws te proberen.

Martijn.

Rikkert Walbeek February 14, 2007 at 18:54

Dank voor je reactie Martijn.

Ik heb geprobeerd aan te geven hoe ik tegen ncnp aankijk. En wat mijn ervaring ermee is. Ik veroordeel daarmee de constructie niet. Ik geef alleen aan waarom ik er niet in geloof.

Erwin Van Meer April 20, 2008 at 23:41

Geachte

Ik geef je groot gelijk in je uiteenzetting rond het item no-cure-no-pay.
Ik ben van plan in mei op te starten met een onderneming in outsourced sales en ben nog volop op zoek om enkele dagen per week in te vullen op basis van een vaste dagvergoeding gecombineerd met commissie op de verkoop.
En ik dacht dat het enkel in Belgie was dat dit systeem moeilijk aanvaardbaar is !!!
Maar ik blijf hoopvol en hoop dat sommige ondernemingen eens gaan beseffen dat hun diensten of producten verkopen enkel op commissiebasis geen goede keuze is .

Vriendelijke groeten

Erwin Van Meer

Gijs March 5, 2009 at 13:00

Nuance in dit verhaal: Als het gaat om het maken van bezoekafspraken dan is NCNP heel goed mogelijk.
Dit doen wij namelijk in bijna 95% van de gevallen.
Kijken naar onderscheidend vermogen van het product in samenhang met een evt naamsbekendheid zijn hierbij kritieke succesfactoren.
Ik ga dan ook mee in het verhaal dat het aangaan van verkoop op locatie op NCNP basis vaak niet reeel is, echter het maken van afspraken is dat wel, aangezien je daar meer zelf invloed op hebt.

Richard May 8, 2009 at 14:34

Zie uit de opmerkingen hierboven precies de redenen waarom freelance verkoop in nederland niet zo van de grond komt als in de US en UK.

Het domweg afkeuren van NCNP is kortzichtig. Het domweg goedkeuren ook.

Zoals zo vaak probeert men onder de eigen verantwoordelijkheid uit te komen en daar de ondernemer voor op te laten draaien. Dat is ook niet gek omdat we in Nederland leven waar de werknemer dusdanig beschermd wordt dat het verschil met een freelance NCNP verkoper wel byzonder groot wordt met de positie van een verkoper in loondienst.
Hoe anders is dat in de US…..en zie daar de reden waarom NCNP sales daar wel werkt. Freelance verkopers in NL zitten nog teveel vast aan het referentiekader van de loondienst en de daarbij behorende comfort-zone en zekerheden.

Vergeet daarbij niet dat een freelance verkoper ook ondernemer is (of is het toch gewoon een veredelde werknemer?)
Het staat hem na kwalificatie vrij een opdracht te accepteren of af te wijzen.

Freelance verkopers moeten dus meer denken in ondernemerstermen en niet zo zeer in het creeren van een comfortzone voor zichzelf middels een vast uurtarief.

Eeen vast uurtarief is m.i. slechts te rechtvaardigen wanneer er sprake is van lange salescycles en een ruime ramp-up periode.
Voor relatief simpele producten/services met korte salescycles is NCNP wel degelijk een goede oplossing (vgl met hierboven genoemde vb voor maken van afspraken)

Verder dient een verkoper gewoon omzet/marge te realiseren en daar mag hij dan ook op afgerekend worden.

Je bent toch een goede verkoper en mag dan dus ook op jouw verkoopresultaten (=omzet/marge) worden afgerekend. Je hebt door opdrachtacceptatie immers ook “beloofd” dat je het kunt verkopen.

En natuurlijk zijn er altijd tal van redenen aan te voeren waarom verkoopprestaties niet gehaald worden….

Goede afspraken over hetgeen van de opdrachtgever en opdrachtnemer in concreto verwacht wordt liggen aan de basis.
1. De verkoper geeft aan wat ie nodig heeft om succesvol te zijn
2. De opdrachtgever levert die zaken
3. De verkoper dient succesvol te zijn op basis van hetgeen ie heeft gezegd nodig te hebben.

Kwalificatie door de verkoper mag daarbij geen probleem zijn, dat is immers 1 vd essentiele kwaliteiten van een goede verkoper, toch?

Sander Arentsen June 10, 2009 at 17:59

Interessante discussie hierboven.
Graag voeg ik mijn gezichtspubt toe:
Als startend ondernemer kun je je kwaliteiten op een aantal gebieden hebben liggen en toch van mening zijn dat het verkoopdeel niet jouw core-competentie is. Dan vind ik het een hele leuke gedachte om goede verkopers te laten mee-ondernemen in je zaak. Dat betekent dan dat je zowel een winst of omzet gerelateerde fee betaald als dat je de mensen die voor jou ncnp gaan verkopen een aandeel in de waarde van je zaak biedt. Kortom, ncnp kan een uitnodiging zijn om mee te ondernemen. Ik zie daar een hle gezonde, lonende en uitdagende samenwerking in, zolang de beoogd verkoper net als ik als startend ondernemer ondernemerszin heeft.

Robert August 25, 2009 at 22:17

Beste mensen,
Ik werk nu al 4 jaar op commissie voor verschillende marketing bedrijven. Tot zover heb ik er zeker geen klachten over, het geld stroomt binnen en ik heb goede afspraken met mijn opdrachtgevers. Als verkoper moet je alles kunnen verkopen, en als dat niet het geval is zit je in het verkeerde vak.

Voor mij werkt commissiebasis erg goed!
Ik ben meer gemotiveerd als in loondienst, ik verdien ruim het dubbele en al mijn bonussen worden op een aparte rekening gezet voor als het een keer tegenzit.

Dus in mijn ogen ligt het volledig in eigen handen of je succes hebt of niet.
Zorg gewoon dat je altijd een buffer hebt, dan is er niks aan de hand! 😉

Sandra November 11, 2009 at 23:18

Ik overweeg een klus op ncnp basis voor het binnenhalen van sponsors voor een groot evenement. Stel dat de opdrachtgevers meer ncnp contracten aangaat met andere freelance verkopers. Dan kan ik behoorlijk achter het net vissen als de sponsors eerder rond zijn en ik wel als veel uren heb gewerkt. Wie heeft daar ervaring mee?
En stel dat het evenement wordt afgeblazen of een sponsor zich terugtrekt. Wat zijn dan de standaard afspraken voor de behaalde verkoopresultaten?

Dank en groet,

Sandra

Rikkert Walbeek November 12, 2009 at 6:37

In de door jouw gestelde voorbeelden Sandra eindig je dus met lege handen. Bij mijn weten zijn daar geen standaard voorwaarden voor.

Het is wel ongebruikelijk dat meer verkopers dezelfde klanten benaderen. Ongeacht welk verdienmodel eraan ten grondslag ligt. Daar worden in de regel wel afspraken over gemaakt. Zodat iedere verkoper zijn of haar eigen ‘gebied’ heeft.

groet, Rikkert

Jasper February 2, 2010 at 17:50

Ik zie hierboven een interessante discussie waarbij iedereen gelijk heeft denk ik. Zelf heb ik een bedrijf en doe ik een aantal dingen op ncnp basis wat goed bevalt. Zelf zoek ik ook nog enkele sales mensen die op ncnp basis willen verkopen. Het betreft een product wat vrij makkelijk te verkopen is (telefonisch/face2face). Mensen die het willen zijn bijzonder gemotiveerd en zien dat terug in het geld wat ze verdienen. Mochten succesvolle verkopers na verloop van tijd iets meer zekerheid, dan kan dat wat mij betreft, echter willen ze het dan vaak niet meer omdat ze gewend zijn aan de hoge vergoedingen. Mensen direct in dienst nemen of laten werken op basis van uurloon werkt veelal ook niet is mijn ervaring. Verkopers wisselen nu eenmaal snel van werkgever / opdrachtgever als ze denken het beter te kunnen krijgen.

Sophie June 9, 2010 at 15:21

Ik ben nu zelf de mogelijkheid aan het bekijken (zo ook bij deze blog gekomen). En het is mij al wel duidelijk dat het inderdaad afhangt van goede afspraken en van te voren een goede risico en succes analyse te maken. Dus uitzoeken waarom het bedrijf niet zelf de sales doet of dat heeft afgestoten, welke ondersteuning cq commitment je vanuit het bedrijf krijgt, hoe leads worden toegekend indien er geen sprake is van exclusiviteit, wat de gemiddelde sales cycle is en waarschijnlijk nog wel wat zaken waar ik nu niet aan denk.

Vooral die sales cycle is een belangrijke. Want in dit geval is het mijn eerste opdrachtgever en hoe snel kan ik omzet gaan draaien. Alle maanden dat ik tijd investeer in het genereren van leads tot het uiteindelijke afsluiten van een contract en de betaling van de faktuur verdien ik helemaal niets. Dat is een ondernemersrisico natuurlijk maar daarvoor moet je wel vrij zeker zijn van dat je uiteindelijk zult slagen en dus omzet zult gaan draaien.

Zoals hier boven al wordt gezegd, je zult goede afspraken moeten maken over wat jij van het bedrijf verwacht en indien zij zich daar niet aan houden het gesprek aangaan en eventueel de opdracht teruggeven.

Maar een onkostenvergoeding lijkt mij in ieder geval wel redelijk. En dat is in principe wat normaal gesproken ook in een uurtarief zit. De kosten die je zelf maakt. Maar dat is misschien alsnog teveel gedacht als een werknemer ipv een ondernemer.

Rikkert Walbeek June 9, 2010 at 16:11

Jij loopt nu tegen deze oeroude discussie aan Sophie.

Veel sales ZZP’ers starten met een ncnp opdracht, veelal bij gebrek aan beter.

Kenmerkend is in ieder geval dat het gros geen ncnp opdrachten doet als ze een opdracht regen (deels) een uurtarief kunnen doen. Dat zou iets kunnen zeggen over de betreffende ZZP’ers. Maar het zegt zeker iets over ncnp.

In ieder geval succes Sophie!

groet, Rikkert

Sophie June 10, 2010 at 22:05

Klopt Rikkert. Als ik een basistarief zou krijgen (en daar stuur ik zeker op aan) dan zou ik dat prettiger vinden. Geen basistarief en dus een grotere investering en risico voor mij betekent ook een hoger omzetpercentage. Wel een basistarief dan kan het omzetpercentage wat omlaag omdat het risico meer gedeeld wordt en ik al gedeeltelijke omzet draai.

Zoals jij in je stuk al aangaf, is een bottleneck de commitment vanuit het bedrijf. Door een uurtarief of opdrachtvergoeding te betalen, zal het bedrijf in de regel meer genegen zijn om er ook zelf meer energie in te steken. Aan de andere kant mag je van een bedrijf verwachten dat als hun business draait op externe ncnp verkopers dat zij deze ook ondersteunen omdat zij aan elke verkoop meer overhouden dan dat ze moeten betalen. En dat moeten ze nog maar afwachten als ze een uurtarief betalen en na 3 maanden er de stekker uit moeten trekken omdat het nog geen zicht op resultaat geeft. Zijn ze 3 maanden kosten kwijt naast de tijd die ze er zelf altijd nog in moeten steken.

Het is een discussie waar voor beide standpunten wel wat is te zeggen en daarom is het waarschijnlijk ook al eeuwenoud. In de praktijk zijn de bedrijven, de producten en de verkopers ook elke keer weer verschillend dus kan je ook niet eenduidig zeggen of de ene manier beter is dan de andere. Maar feit is denk ik wel dat de meeste mensen voor de korte termijn zekerheid gaan en dus ook een (uur)tarief betaald willen krijgen voor de inzet die zij doen.

Bedankt voor je succes wensen!

groet,
Sophie

Werner Donné July 20, 2010 at 14:48

Ik ben iemand die aan de andere kant van de lijn zit, die n.l. wel een beroep zou willen doen op ncnp. Het is voor mijn micro-bedrijf niet mogelijk om wie dan ook aan te nemen. Dit verandert het risicoprofiel n.l. totaal, want ik zou me ervoor in de schulden moeten steken. Na reeds veel eigen middelen in de ontwikkeling te hebben geïnvesteerd zie ik dat niet zitten. In die zin pas ik goed in het plaatje van Rikkert.

Dit is in mijn geval echter geen kwestie van een gebrek aan vertrouwen of engagement. Ik zie de stap naar een groter bedrijf niet zitten en zou de zaken liefst kleinschalig houden en dicht bij de klant. Het kan natuurlijk zijn dat dit niet realistisch is. De beweegreden om te kijken naar ncnp is om iemand te vinden die net zoals ik tijd wil investeren voor een deel van de omzet. Ik erken ook dat verkopen een moeilijk beroep is, wat mij betreft in ieder geval veel moeilijker dan software schrijven.

Groeten,

Werner.

marijn June 16, 2011 at 19:34

Mij lijkt het juist een uitstekend middel om te verkopen, het is een stimulans voor de verkoper om nieuwe klanten binnen te halen, en ik vraag me af als je hier niet in geloofd, geloof je er dan wel in als je in loondienst werkt. Ik heb zelf een klein bedrijf en ben ook op zoek naar iemand die op ncnp basis wil gaan werken, mijn vader had een uitgeverij en werkte gedurende 25 jaar lang met freelance vertegenwoordigers die voor 100% op ncnp basis werkzaam waren, allemaal blijvertjes. Dus het kan wel lijkt mij…..

Ron June 17, 2011 at 7:16

Zoals zo vaak Marijn, zijn het de niet-verkopers, die niet begrijpen waarom verkopers niet op ncnp basis willen werken.
Als jij zelf in je eigen bedrijf zou geloven dan zou je je verkopers ook een fatsoenlijk basis salaris betalen.
Dus vraag jezelf af of jij zelf wel in je eigen handel gelooft!

Richard June 17, 2011 at 9:12

Beetje flauw Ron. En daarnaast onwaar.
Elke ondernemer is verkoper van zijn eigen bedrijf en de meeste ondernemers werken op 100% commissie.
Ncnp biedt juist een extra upside omdat het verdienmodel vaak progressiever is. Als je zekerheid zoekt moet je vast in dienst gaan of voor een vaste beloning met minder progressief commissieplan kiezen, maar ik vind het een zwaktebod.

Ron June 17, 2011 at 10:45

Richard, een ondernemer die slechts ncnp verkopers zoekt doet daarmee zelf een zwaktebod. Die ondernemer kiest daarmee namelijk zelf voor zekerheid. En dan kan hij (volgens jouw advies) beter een vaste baan zoeken.

Richard June 17, 2011 at 13:33

Wie heeft het over “alleen NCNP” verkopers?
Ok, leuke reactie met gebruik van zelfde terminologie maar helaas in de verkeerde context.

Ben jij een verkoper die helemaal niet afhankelijk wil zijn van zijn prestaties en het liefst alleen een vast salaris wil? Zou jij zo’n “verwende” verkoper als ondernemer aannemen?
Indien iemand een commissiebestanddeel accepteert spreekt daar toch een overtuiging van eigen kunnen uit. Nooit verkeerd voor een verkoper.
Indien dat commissiebestanddeel 100% is (zoals bij NCNP of bij veel startende ondernemers) geldt dat in nog hogere mate en is men uitermate overtuigd van eigen kunnen( of heeft men geen andere keuze maar dat is middels referentiecheck wel makkelijk te achterhalen). Het accepteren van eigen verantwoordelijkheden nav acceptatie van NCNP spreekt ook in het voordeel van de verkoper.

Zou een leuk onderwerp bij sollicitatiegesprekken voor verkopers zijn. In hoeverre men bereid is een 100 % prestatie afhankelijke beloning te accepteren.
Ik ben ervan overtuigd dat zij die bereid zijn dat te doen hogere ogen gooien.

Ron June 17, 2011 at 16:48

Je draait in een cirkeltje Richard. Ik stop ermee en ga weer verder met verkopen.

Richard June 17, 2011 at 23:43

Was niet mijn bedoeling jou het gevoel te geven dat ik cirkeltjes om je heen loop. Veel succes met het verkopen op vrijdagmiddag!

Imago reclame October 4, 2011 at 10:34

Interessant verhaal. We zijn een bedrijf dat erg geïnteresseerd is om een verkoper binnen te halen op ncnp met de optie om in loondienst/partner te worden op termijn. Waar kunnen wij het beste zoeken?

We zijn een reclamebureau gespecialiseerd in online communicatie. Iemand goede tips?
Bedankt.

Tony October 22, 2011 at 17:26

Allen,
Dienen Erwin Van Meer zit er recht op! Niet werken en toch geld verdienen past volkomen bij zijn strategie!
Tony Termote
Ex-werkgever van Erwin Van Meer en de zoveelste gedupeerde …

Ante December 12, 2011 at 17:24

Beste lezers,

Als sales zzp-er (dit jaar 10 jaar) loop ik sinds dit jaar ook tegen no cure no payment aan. Daarvoor ontving ik keurig uurtarief. Omdat tijden veranderen is het belangrijk flexibel te zijn als zzp er. Dus half fee, half commissie is dan een optie. Zeker als het een nieuw tijdschrift betreft! Je bent nu wind aan het zaaien, service aan het bieden, relaties aan het opbouwen, dat brengt zeker 1,2,3 niets op, op een trendsetter na. Kleine uitgeverijen kunnen nu uitsluitend op ncnp basis betalen, in feite betalen ze de redactie wel, maar is sales vaak een sluitpost, Oh ja, sales! ?! Wij als ad interim salesmensen kunnen daar niets mee. Tweede mogelijkheid is om als zzp-er (eenmanszaak) twee verschillende opdrachtgevers te zoeken, maar praktijk leert dat je daar helemaal tureluurs van wordt; kortom wie heeft er vanaf 1 jan een mooi project te verkopen? Ik ben een echt natuurtalent, heb inmiddels 20 jaar saleservaring in de tijdschriftenbranche, online en, sponsoring en beurzen. Gespecialiseerd in new business. Uitsluitend reageren als je : op fee of half fee en half commissie mij kunt inhuren!

Marcha June 9, 2014 at 18:36

Bij sales gaat het om echte verkoop en niet om smoesjes en valse beloftes.
Of je nou een auto een huis of een assurantie portefeuille verkoopt
uit je bedrijf.
No cure no pay is alleszins de moeite waard omdat je een wederzijds vertrouwen hebt in het effect van je sales. Immers als er daadwerkelijk is verkocht kun je eerlijk naar eer en geweten de commissie betalen aan de helpende sales meewerker. Zo heeft ieder van de twee partijen waar het om gaat, de verkoper krijgt de geldsom voor wat hij verkocht heeft en de sales meewerker krijg de bemiddeling.
Het moet ten alle tijde voorkomen worden dat er een dreigende sfeer
ontstaat rond een verkoop. Er mag geen diefstal van de geldsom van verkoop plaats vinden; het moet eerlijk voor elkaar komen.
Mensen die met sales te maken hebben mogen beter op elkaar letten.
Bijvoorbeeld het ”doorhebben” van een -kijker- op jouw internet
waardoor een andere vreemde persoon kan zien wat jij in je kamer hebt aan goederen en als die een afspraak met je maakt, zou die op diefstal uit kunnen zijn.
Dus no cure no pay is juist een motivatie om de verkoop echt heel goed
te regelen.
Als je een voorschot betaalt, heb je bij niet slagen van een verkoop
een risico omdat je al hebt betaald.
In sommige gevallen kun je een voorschot betalen, maar dan moet je de bemiddelende persoon echt kunnen vertrouwen. In ieder geval heel goed screanen.
Marcha

Aryan Jamshidi June 23, 2014 at 23:09

Ik vind dat een echte verkopers/vakmensen nooit bang hoeven te zijn dat ze niets verdienen als ze op ncnp basis werken. Ik werk als fotograaf al drie jaar op basis van ncnp met particuliere klanten. Inmiddels 3000 fotoshoots in 3 jaar tijd gehad. 70% van mijn klanten kopen alle foto’s en daar verdien ik mijn geld aan.

Na 3 jaar ben ik nu bezig om landelijk actief te worden en daarvoor zoek ik vertegenwoordigers die op basis van ncnp voor B2B contacten zorgen. Verdiensten tussen €200,- tot €400,- per klant die men opbrengt.

Hebben jullie tips hoe ik aan vertegenwoordigers kan komen die op basis van ncnp zouden willen werken?

Ruud April 3, 2016 at 10:23

als je mensen een uurloon geeft maakt ze dat juist gemakzuchtig, dan werken ze 2 uurtjes en willen 8 uren betaald krijgen omdat er weinig zicht op is. Een goede verkoper moet gaan voor sales en als hij dat goed doet verdient ie vele malen meer dan per uurtje geld krijgen. Waarom zou je anders het vak in gaan?

Ahmed August 23, 2016 at 10:59

Dag Rikkert en anderen,

Dit is een hele interessante discussie die kennelijk in een vicieuze cirkel is beland. Ik wil dan ook als huidig ondernemer en voormalig verkoper (o.b.v. minimumloon + 7% van de omzet) ingaan op beide standpunten.

Wat Rikkert aankaart is zeer subjectief, het is al eens eerder genoemd: Een ZZP’er is (en hoort) net zo risicodragend ondernemer (te zijn) als een ondernemer met mensen in loondienst.

Natuurlijk moet inzet en werk beloond worden. Jij noemde als voorbeeld DTP’ers, maar ik denk ook aan aannemers, boekhouders en websitebouwers.

Maar vergeet niet dat deze ZZP’ers wel degelijk anders zijn dan verkopers. Een DTP’er wordt ingehuurd voor een opdracht en laat je tekenen over de leveringsvoorwaarden van de opdracht, de meesten willen een aanbetaling vooraf (10 – 40%) en de rest na aflevering van de opdracht.

Ditzelfde geldt voor:
Boekhouders
Websitebouwers
Aannemers
Vertalers
Software programeurs
etc. etc…

De enige twee ZZP’ers die ik niet in dit lijstje zou zetten zijn Verkopers en SEO’ers (of Marketeers in het algemeen). De resultaten van de werkzaamheden (in dit geval verkopen/ maximale vindbaarheid in google) zijn vooraf niet te meten.

Daarom kunnen we niet ALLE freelance verkopers over één kam scheren.

Een Sales track-record is voor een ondernemer dan ook een goede maatstaf van ‘hoe’ je een verkoper zult gaan belonen. Ik geef 2 voorbeelden o.b.v. hoe ik nu op zoek ga naar een freelance verkoper:

VB1: Als een (freelance) verkoper driemaal de omzet heeft behaald t.o.v. het jaar ervoor, van bijv: Hybride auto’s waarvoor klanten hebben gekozen vanwege gunstige belastingvoordelen, dan is dat maar deels toe te wijden aan de kwaliteiten van de (freelance) verkoper. Ik zou deze freelancer enkel inhuren op comissie basis omdat zijn/haar kwaliteiten nog naar boven moeten komen in ons product.

VB2: Daartegenover, staat een trackrecord van iemand die aanzienlijk marktaandeel pakt in een concurrerend product/dienst, wat niet meer in een trendfase zit (kan nu geen praktisch voorbeeld bedenken). Dat is een verkoper die wel eisen mag stellen als een basisinkomen + bonus, en terecht!

Ik hoop dat mijn zoekmethode waarde oplevert aan anderen die op zoek zijn naar een Verkoop/marketeer freelancer.

————–

Tot slot kritiek op het artikel van Rikkert. Economie draait om vraag en aanbod, als jij daar niet heilig in gelooft als ondernemer dan sta je buitenspel, sorry voor de harde woorden, maar dat is een feit.

Dus als jij niet de riante vraag naar verkopers op ncnp-basis wilt bemiddelen, dan is dat jouw keuze, maar accepteer dan wel dat je ruimte openlaat voor anderen die dat gat, zonder twijfel gaan vullen.

Tenzij jouw organisatie op persoonsniveau kan aantonen dat jullie ‘bij wijze van spreken’ zout water kunnen verkopen in de Noordzee.

Je biedt een Pilot fase aan, ik ben wel benieuwd wat volgens jou de juiste constructie hierbij is, als het om producten/diensten gaan waarbij het sales-traject 3-4 maanden is.

Comments on this entry are closed.

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: