Wanneer offerte uitbrengen?

by Rikkert Walbeek on 23 March, 2006

Vaak wordt mij de vraag gesteld wanneer een offerte uit te brengen. Op welk moment in de salescyclus is het zinvol om de potentiële klant een offerte te presenteren.

Zelf hanteer ik daarvoor vaak het ‘5-vragen lijstje’. Als ik alle 5 de vragen kan beantwoorden dan pas kan ik een offerte uitbrengen. Dit is natuurlijk geen gouden wet maar slechts een hulpmiddel. In ieder geval ben ik van mening dat je in ieder geval deze 5 vragen moet kunnen beantwoorden alvorens tot het uitbrengen van een offerte over te gaan.

1. Wie beslissen er?
2. Wanneer wordt de beslissing genomen?
3. Op basis waarvan wordt de beslissing genomen?
4. Wat is het beschikbare budget?
5. Wie zijn mijn concurrenten?

Er zijn natuurlijk ook situaties denkbaar waarin je wel deze vragen kan beantwoorden maar nog geen offerte wilt uitbrengen. Daarom is het ook geen wet van meden en persen maar een hulpmiddel.

Mij helpt het in ieder geval vaak om niet te snel offertes te maken. Zo voorkom je dat je tijd besteedt aan offertes die weer over moeten of tijd besteedt aan offertes die je achteraf gezien helemaal nooit had hoeven maken.

anoniem March 2, 2010 at 11:41

Wat die je als je alle vragen kunt beantwoorden maar je twijfelt over de toekomst van het bedrijf waar je offerte voor moet uitbrengen. Weiger je een offerte uit te brengen of stuur je “an offer they will refuse”?

Rikkert Walbeek March 2, 2010 at 11:46

Moeilijk om dat zo te beantwoorden zonder alle informatie te hebben.
Maar eerlijkheid loont.

Dus beter geen offerte uitbrengen ‘they will refuse’. Je weet namelijk nooit waar die informatie allemaal terecht komt.

Beter lijkt me om offerte uit te brengen die jou alle zekerheid geeft die je zoekt. Vooruitbetaling bijvoorbeeld, als daar je ‘twijfels’ liggen.

Kun je daar wat mee?

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: