Zakenlunch

by Rikkert Walbeek on 23 December, 2008

Een fenomeen dat steeds populairder wordt is de zakelijke lunch met een (potentiële) klant. In grote lijnen zijn er vier zinvolle redenen om met een klant te gaan lunchen.

1. Sluiten van de opdracht
2. Vieren van de opdracht
3. Versterken van de persoonlijke band
4. Iets ‘doorbreken’

Een zakenlunch bedoeld om de (eind)onderhandeling te voeren zie je zelden. Het is ook niet de meest geschikte omgeving voor een onderhandeling. Tenzij je elkaar erg goed kent en er eigenlijk al uit bent en alleen de puntjes nog op de i moeten worden gezet.

Eigenlijk lijkt het dan meer op een lunch om de deal te vieren. Na de salescyclus te hebben doorlopen met je klant kan het prima zijn om de opdracht samen met je klant te gaan vieren onder het genot van een lunch.

De meeste lunches zijn om de persoonlijke relatie te versterken. Lunches waarbij er niet of nauwelijks ver zaken wordt gesproken. Het gaat dan echt om de wederzijdse persoonlijke interesse. Als je hiervoor kiest zul je jezelf ook bloot moeten geven. Alleen de klant het hemd van het lijf vragen werkt dan niet. Maar als je jezelf ook (een beetje) bloot durft te geven kunnen hier hele mooie gesprekken uit voort komen.

En soms is het handig om de klant even weg te halen uit zijn of haar vertrouwde omgeving. Als zaken ‘vast’ zitten is het soms handig om samen met je klant ergens anders even de zaken door te spreken. De lunch is dan niet meer dan de aanleiding om je klant even 1-op-1 te kunnen spreken. Veelal helpt ook de ongedwongen sfeer van een lunch om zaken in een ander perspectief te zetten.

Lunches zijn er in alle soorten en maten. Van een gebakken eitje in de kroeg op de hoek tot een 3-sterren lunch van 5 gangen. Denk na over de te kiezen locatie.

Een zakenpartner van ons was gewend om z’n klanten altijd mee te nemen naar het lokale sterrenrestaurant. Hij was ervan overtuigd dat hij z’n klanten moest imponeren met een dure lunch. Dat hij daarmee z’n waardering voor z’n klanten toonde. Tot 1 van zijn klanten na een aantal keer aangaf dat hij toch echt liever gewoon saté met friet had. Hij ging al zo vaak naar dure restaurants. Gewoon ergens lekker friet met mayonaise eten, dat deed hij eigenlijk nooit meer…..

Uiteindelijk is de locatie en het voedsel dat op tafel staat niet doorslaggevend voor een geslaagde zakenlunch. Wel de band die ontstaat tussen de tafelgenoten. Lekker eten en een goede sfeer helpen wel maar een prettige tafelgenoot is duizend maal belangrijker.

Overigens geldt voor een diner natuurlijk hetzelfde.

Rikkert Walbeek December 24, 2008 at 7:06

Dank voor de tip. Ik kende deze locatie niet.

groet, Rikkert

Jan Stalman January 3, 2009 at 22:33

Om te zorgen dat de klant ook alle aandacht voor jou heeft, zorg je er voor dat jezelf met de rug naar de muur zit en de klant alleen naar jou kan kijken (en niet het restaurant in).

Zo las ik ooit in het boekje “How to become a rainmaker”.

Jan

Rikkert Walbeek January 4, 2009 at 7:46

Over hoe en waar te gaan zitten valt inderdaad veel te zeggen Jan!
Dank voor je aanvulling.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: