Zij van marketing weten het even niet meer

by Rikkert Walbeek on 20 February, 2009

Management Team schreef al dat marketing het onderspit moet delven ten opzichte van sales. Het is een economisch mindere tijd. Veel bedrijven zijn druk met ‘overleven’, of op z’n minst zitten veel bedrijven in een soort ‘status quo’ tot de storm overwaait.

Marketing gaat in deze tijd aan zich zelf twijfelen. Ze weten het niet meer. Zijn ze nu nodig, of juist niet? Oude of juist nieuwe marketing? Nieuwe klanten zoeken of juist de bestaande behouden? En ga zo maar even door.

Op de bekende marketing webblog Molblog wordt een artikel van Egbert Jan van Bel over de toekomst van Marketing afgeserveerd. Waarop Egbert Jan via het weblog Marketingfacts daar weer op reageert.

Op een ander bekend marketing weblog Dutch Cowboys verscheen gisteren weer een artikel waarin staat dat klanten behouden een kunst is.
Kortom, zij van marketing weten het allemaal even niet meer. Of op z’n minst zijn ze het niet met elkaar eens. Het gaat even wat minder en zij van marketing weten niet welke kant ze op moeten hollen en hoe hard. Dus lopen ze een beetje in cirkeltjes om elkaar heen. En maar tegen elkaar roepen welke kant de beste is, maar lopen ho maar. Dat wordt dus ruzie zonder dat we ook maar 1 stap verder komen.

Wij van sales denken bij onszelf dat we dit wel verwacht hadden van marketing. Dat zij van marketing ons toch al veel te lang voor de voeten lopen. En dat nu dankzij de crisis eindelijk duidelijk wordt dat zij van marketing nul-komma-nul toegevoegde waarde hebben. Dat nu eindelijk pijnlijk duidelijk wordt dat ze in verhitte tijden helemaal niet weten wat te doen. Dat ze maar een beetje meeveren op de economisch conjunctuur maar zelf geen enkele inbreng hebben.

Wij van sales zien hen van marketing toch al jaren als een soort van overhead. Als een groep die er nu eenmaal is zonder dat iemand weet waarom ze er zijn en voor wie meer dan alleen voor zichzelf.

Overigens denken zij van marketing precies zo over ons van sales. Maar ja, zij van marketing snappen er toch ook gewoon geen moer van, zoveel is nu wel duidelijk.

Of is het nu juist de tijd dat wij en zij eens de koppen bij elkaar gaan steken? Dat we (eindelijk) eens samen gaan werken aan hoe we klanten het best kunnen bedienen. Dat we beide gaan doen waar we goed in zijn en waar we elkaar aanvullen. Dat we er eindelijk achter gaan komen dat we elkaar hard nodig hebben.

En als zij het even niet weten nu dat wij hen dan even voorgaan. Dat we ze vertellen dat het nu echt de tijd is om nieuwe marketing meer en meer in te gaan zetten. Dat klantbehoud weliswaar leuk is om te overleven maar dat new business de basis is voor groei.

Misschien moeten we zelfs eens samen naar een afspraak gaan. Samen op pad. Samen naar de klant luisteren. En samen op de terugweg in de auto ervaringen uitwisselen.

En dan geen geruzie over wie er mag sturen!

Peter ten Hove February 20, 2009 at 12:38

In elk geval samen werken! Dit lijkt mij overigens onderdeel van het Sales 2.0 concept dat centraal staat op je zuster blog. Sales 2.0 brengt klant gefocuste methodologieën en productiviteit verhogende technologieën samen, die ook sales omvormt van een kunst naar een wetenschap.
Marketing ligt hierin traditioneel voor op sales.
In Sales 2.0 worden beide disciplines opgelijnd en gaan de processen vervolgens over de grenzen van beiden entiteiten heen. Wellicht simpelweg afgedwongen door het huidige business platform en de daarin beschikbare technologieën: de Cloud.
Samenwerking dus: onontkoombaar!

Rikkert Walbeek February 20, 2009 at 15:18

Helemaal Peter, spijker op z’n kop.
En ja, dat is oa. Sales 2.0.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: