Als sales bel je natuurlijk regelmatig je (potentiële) klanten. Soms komt dat gelegen en soms niet. Bij cold calling is dat nog veel meer aan de orde. Je belt onaangekondigd en daarmee soms ongelegen.
Stel je dan eerst de vraag of je wel gelegen belt? Velen vinden deze vraag overdreven en onnodig. Ik vind dat het te maken heeft met fatsoen. Zeker als je onaangekondigd belt. Maar los van fatsoen speelt er ook nog een hele duidelijke commerciële reden mee.
Namelijk dat je bij cold calling of een ‘gewone’ call een doel voor ogen hebt en natuurlijk wilt dat je gesprekspartner tijd en aandacht heeft voor je ‘verhaal’. Dat rechtvaardigt de vraag of je gelegen belt. Mocht dat namelijk niet zo zijn dan komt je ‘verhaal’ helemaal niet of slechts gedeeltelijk aan.
Daarom kun je beter terugbellen op een moment dat je gesprekspartner wel de volledige aandacht voor je heeft.
Toch wordt vaak de vraag gesteld ‘waar het over gaat’, terwijl net was aangegeven dat je ongelegen belde. De valkuil is om hier dan antwoord op te geven. 10 tegen 1 dat je ‘verhaal’ direct wordt afgeserveerd. En daarmee is je kans verkeken.
Indien iemand aangeeft dat je ongelegen belt en toch wil weten waar het over gaat is kun je beter aangeven dat je dat graag vertelt maar op een moment dat het goed uitkomt. Vraag vervolgens wanneer je beter terug kunt bellen. Maar ga in geen geval in op de vraag. Vertel daarbij dat je de tijd van je gesprekspartner respecteert. Veelal krijg je een datum/tijd dat het beter uitkomt. Spreek af dan terug te bellen.
Bel dan ook wel terug op het afgesproken tijdstip. Je laat hiermee zien dat je respect hebt voor andermans tijd en door ook nog eens je afspraken na te komen laat je zien dat je fatsoen hebt en betrouwbaar bent.
Als nadeel van de vraag “bel ik gelegen?†wordt nog wel eens aangeven dat het veel tijd kost. Dat je soms weken achter iemand aan moet bellen omdat het nooit uitkomt. Dat mag wel zo wezen, als je ongelegen iemands aandacht wilt vangen dan is je kans van slagen ook niet heel groot. Dan maar beter ‘even’ wachten.
Het klinkt allemaal heel simpel. Toch gebeurt het te weinig……..
Ik ben het niet met je eens. Ik adviseer cold callers om nooit de vraag te stellen of ze tijd hebben. Met deze vraag ontmasker jezelf meteen als cold caller en krijg de ander meteen het gevoel: “ik heb een telemarketeer aan de lijn, die moet ik het bos in sturen.” Als je ongelegen belt dan hoor je dan vanzelf.
Overigens, als je bestaande relaties belt is deze vraag uiteraard wel belangrijk te stellen.
groet
harro
Harro, als deze vraag leidt tot de ontmaskering van een telemarketeer heb je gelijk. Als het echter een verkoper betreft gaat die vlieger niet op. Als je jezelf als verkoper met 1 vraag laat ‘degraderen’ tot telemarketeer dan heb je een heel ander probleem.
groet, Rikkert
Natuurlijk is een professionele verkoper die cold calls pleegt van een heel ander kaliber dan een gemiddelde telemarketeer.
Je zakelijke contacten hebben ook privé te maken met cold callers en deze telefoontjes over verzekeringen, kranten abonnementen worden over het algemeen door slecht geschoolde studenten gepleegd. Zij krijgen geleerd om te vragen of u even tijd heeft. Dat is voor velen meteen een teken om het gesprek te willen beëindigen. Wij zijn duur gezegd, geconditioneerd als ontvangers in dit gedrag.
Om jezelf als professionele cold caller op de kaart te zetten moet je telemarketeergedrag vermijden. Daarmee wil je niet geassocieerd worden.
Het gaat wat mij betreft over zaken die je kan doen in het begin van een cold call gesprek, die je op ‘voorsprong of achterstand’ kunnen zetten. En de vraag of het telefoontje gelegen komt zet je in mijn beleving eerder op achterstand dan op voorsprong.
Mijn 2 centjes..
Harro.
Harro, ik snap je punt wel. Het gaat me ook niet om de letterlijke vraag “bel ik gelegenâ€. Die ‘boodschap’ kun je ook anders verpakken.
Het gaat me erom dat je niet klakkeloos je verhaal begint, zonder je er eerst van te vergewissen of je gesprekspartner wel de volledige aandacht voor je heeft. Het tegenargument is natuurlijk dat je je verhaal goed weet te pitchen.
Maar hoe mooi dat verhaal ook is, als je gesprekspartner midden in een ontslaggesprek zit zal hij/zij echt geen volledige aandacht voor je verhaal hebben, hoe mooi ook verpakt.
Mijn punt is dus dat je ervoor zorgt dat je de volledige aandacht hebt. En er zijn meer wegen die hier naar toe leiden. Vragen of het schikt is er 1.
groet, Rikkert
Wat eigenaardig dat iemand ongevraagd wildvreemden belt met reclame om ze ongevraagde rotzooi aan te smeren en dan denkt dat dat op een fatsoenlijke manier kan. Ik vind echt niks zo onbeschoft als mensen die mij bellen met hun agressieve reclame, en ik scheld ze dan ook iedere keer de huid vol. Ik hoop altijd dat ze in tranen afdruipen zodat er op een dag misschien een einde komt aan deze terroristische onbeschoftheid. Het komt echt nooit gelegen. Zelfs op je werk durven jullie bellen, op iemands 06 nummer.
Weet je wat onbeschoft is? Dat er niet wordt geluisterd als je op alle mogelijke manieren, van beleefd tot wanhopig, probeert te vragen of je alsjeblieft niet meer gebeld wordt voor opdringerige reclameboodschappen. Zodat je op een gegeven moment hysterisch, woedend en razend wordt, en ook dat helpt niet. En dan ben Ãk onbeleefd omdat ik tekeer ga tegen een zielig iemand die ook maar zijn werk doet.
Niet ingaan op beleefde vragen van mensen, en dan gek opkijken als iemand op een gegeven moment razend wordt. Ik vervloek echt deze hele telefoonterreur. Jullie moeten je doodschamen dat je ermee door blijft gaan ondanks herhaalde verzoeken om niet meer te bellen. Wat zijn jullie voor mensen? Heb je daar wel eens over nagedacht?
hmm… eigen schuld! Zelf word ik bijna nooit gebeld. Dit komt doordat ik pertinent weiger mijn gegevens te verstrekken. Ook al kan ik na een ‘onafhankelijke enquête’ allerlei fantastische prijzen winnen, mits ik mijn gegevens verstrek’ dan kap ik direct met die enquête. Jammer van die 10 minuutjes… scheelt wel een hoop ergenis.
Beetje trieste reactie Els. Je hebt duidelijk een probleem met agressieve telemarketeers, maar dat is zelden in een business to business wereld. Ik geef toe dat cold calling vaak een zwaktebod is, hoewel het business to business soms goed kan werken. Mits je maar goed target en fatsoen aan de dag brengt.
Als jij in de markt bent voor een nieuwe wasmachine, vind je het niet erg als iemand je belt dat je een nieuwe wasmachine met korting kan kopen. Targeting is de basis, maar dat begrijpen velen niet. Ook ik irriteer me mateloos aan ongevraagde telefoontjes, then again, moet ik mijn nummer gewoon niet laten opnemen in detelefoongids.
Goede aanvulling Bas. Juiste target en fatsoen. Eens.
groet, Rikkert
Ik vind het vooral onbeleefd van Els dat ze, wanneer ze wordt gebeld door een onbekende, spontaan begint te schelden.
Els komt nogal gestressed over… Ik zal haar eens laten bellen voor een ontstressingskuur.
Als je gebeld wordt en je wilt niet meewerken aan zo´n gesprek wees dan beleefd en zeg gewoon dat je pertinent niet meewerkt aan dit soort gesprekken.
Heb ik niks aan toe te voegen Niels. Ik heb nog wel een tip voor Els:
Ik heb nog een tip voor Els, daar kun je je aanmelden bij het beljeniet register:
Vanaf de andere kant bekeken: http://petermiedema.com/2011/08/25/bel-ik-gelege
Comments on this entry are closed.