Wat is b2b-contentmarketing?

B2b-contentmarketing is het creëren en verspreiden van waardevolle content die aansluit bij de informatiebehoefte en de beslissingsprocessen van je zakelijke doelgroep. Het is een manier om je merk te positioneren, je autoriteit te tonen, je leads te genereren en je klanten te binden. Het is ook een essentieel onderdeel van je zoekmachineoptimalisatie, waardoor je beter vindbaar bent voor je doelgroep.

Lees verder: Wat is b2b-contentmarketing?

Maar om succesvol te zijn met b2b-contentmarketing, heb je een goede B2B contentstrategie nodig. Een contentstrategie is een plan dat beschrijft wat je wilt bereiken met je content, voor wie je het maakt, hoe je het maakt, waar je het verspreidt en hoe je het meet. Een B2B contentstrategie helpt je om je content doelgericht, relevant, consistent en effectief te maken.

Hoe stel je een b2b-contentstrategie op? 

Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen

1. Bepaal je doelen

Het eerste wat je moet doen, is bepalen wat je wilt bereiken met je content. Wat zijn je zakelijke doelstellingen? Hoe draagt je content bij aan het realiseren van die doelstellingen? Welke acties wil je dat je doelgroep onderneemt na het consumeren van je content? Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je naamsbekendheid, het genereren van meer leads, het verhogen van je conversieratio, het verbeteren van je klanttevredenheid of het stimuleren van je herhaalaankopen. Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Lees ook: Wat is een verkoopplan?

2. Ken je doelgroep

Het tweede wat je moet doen, is je doelgroep leren kennen. Wie zijn je ideale klanten? Wat zijn hun kenmerken, behoeften, uitdagingen, doelen en vragen? Hoe ziet hun buyer journey eruit? Welke informatie zoeken ze in elke fase van hun aankoopproces? Hoe nemen ze beslissingen? Waar halen ze hun informatie vandaan? Hoe kun je ze het beste bereiken en aanspreken? Een goede manier om je doelgroep in kaart te brengen, is door buyer persona’s te maken. Dit zijn fictieve profielen van je ideale klanten, gebaseerd op marktonderzoek en data.

Leestip van Sales is een vak: Social media onmisbaar voor marketing en sales

3. Maak een contentplan

Het derde wat je moet doen, is een contentplan maken. Dit is een document waarin je beschrijft welke content je gaat maken, voor welke doelgroep, voor welk doel, voor welke fase van de buyer journey, met welke boodschap, met welke tone of voice, met welke zoekwoorden, met welke call to action, met welke frequentie, met welke middelen, met welke verantwoordelijkheden en met welke deadlines. Een contentplan helpt je om je content te organiseren, te plannen en te managen.

4. Creëer waardevolle content

Het vierde wat je moet doen, is waardevolle content creëren. Dit is content die je doelgroep helpt, informeert, inspireert, overtuigt en activeert. Content die aansluit bij hun informatiebehoefte en hun beslissingsprocessen. Content die je merk onderscheidt van je concurrenten. Content die je eigen mening of advies bevat. Content die verschillende soorten en formaten gebruikt, zoals blogs, e-books, whitepapers, infographics, video’s, podcasts, webinars, case studies, testimonials, demo’s, offertes, enzovoort. Content die goed geschreven, vormgegeven en geoptimaliseerd is. Content die overgangswoorden en signaalwoorden gebruikt om de tekst vloeiend en samenhangend te maken. Content die let op de details, en zorgt voor een goede spelling, grammatica, interpunctie en structuur.

5. Distribueer je content

Het vijfde wat je moet doen, is je content distribueren. Dit is het verspreiden van je content onder je doelgroep, via de kanalen waar zij actief zijn en naar zoeken. Dit kunnen je eigen kanalen zijn, zoals je website, je blog, je social media, je e-mail, je nieuwsbrief, je podcast, je video, je webinar of je evenement. Dit kunnen ook betaalde kanalen zijn, zoals advertenties, banners, sponsored posts of influencers. Of dit kunnen verdiende kanalen zijn, zoals zoekmachines, persberichten, gastblogs, reviews of mond-tot-mondreclame. Zorg ervoor dat je je content optimaliseert voor elk kanaal, en gebruik zoekwoorden, titels, tussenkoppen, meta descriptions, links, afbeeldingen en call to actions om je content zichtbaar en vindbaar te maken.

6. Meet en optimaliseer je content

Het zesde en laatste wat je moet doen, is je content meten en optimaliseren. Dit is het analyseren van de resultaten van je content, en het verbeteren van je content op basis van die resultaten. Dit doe je door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics, Google Search Console, Google Ads, social media analytics, e-mail analytics, enzovoort. Je kijkt naar de prestaties van je content, zoals het bereik, de betrokkenheid, de conversie, de retentie, de loyaliteit en de omzet. Je vergelijkt de resultaten met je doelen, en je evalueert wat goed werkt en wat beter kan. Je doet A/B-testen om verschillende versies van je content te testen. Je past je content aan om je doelgroep beter te bedienen en je doelen beter te bereiken.

Terug
Meest bekeken