Hoe werkt b2b-marketing?

B2b-marketing draait om het creëren van waarde voor je klanten. Je wilt laten zien dat je hun problemen kunt oplossen, hun doelen kunt helpen bereiken en hun verwachtingen kunt overtreffen. Je wilt ook een vertrouwensband opbouwen, zodat ze je zien als een partner en niet als een leverancier. Om dit te doen, moet je je verdiepen in je doelgroep, je onderscheidende waardepropositie formuleren en je boodschap effectief overbrengen.

Een van de manieren om dit te doen is door persoonlijke verkoop. Persoonlijke verkoop is een vorm van b2b-marketing waarbij je direct contact hebt met je potentiële klanten. Je probeert ze te overtuigen om jouw product of dienst te kopen door een relatie met ze op te bouwen en hun behoeften en wensen te begrijpen. Persoonlijke verkoop is vooral geschikt voor complexe of dure producten of diensten, die veel uitleg of demonstratie vereisen.

Lees ook: Hoe b2b-contentmarketing belangrijk is in persoonlijke verkoop

Wat zijn de kenmerken van b2b verkoop?

Een b2b verkoop heeft een aantal unieke kenmerken die het onderscheiden van het b2c verkoop.

Langere en complexere verkoopcycli

Een b2b-verkoop duurt meestal langer en heeft meer stappen dan een b2c-verkoop. Je moet namelijk te maken met meerdere beslissers, meerdere beïnvloeders, meerdere contactmomenten, en meerdere criteria. Je moet ook rekening houden met de budgetten, de planningen, de contracten, en de juridische aspecten van je potentiële klanten. Dit betekent dat je een geduldige, volhardende, en professionele houding moet hebben, en dat je een goede relatie moet opbouwen met je prospects.

Hogere waarde en risico

Een b2b-verkoop heeft meestal een hogere waarde en een hoger risico dan een b2c-verkoop. Je verkoopt namelijk producten of diensten die een grote impact hebben op de bedrijfsvoering, de winstgevendheid, en de reputatie van je klanten. Je moet dus in staat zijn om de waarde en de voordelen van je aanbod duidelijk te communiceren, en om de bezwaren en de twijfels van je klanten weg te nemen. Je moet ook in staat zijn om je klanten te overtuigen van je betrouwbaarheid, je kwaliteit, en je garantie.

Leestip van Sales is een vak: Refurbished pc kopen voor de onderneming

Hogere concurrentie en verwachtingen

Een b2b-verkoop heeft meestal een hogere concurrentie en een hogere verwachtingen dan een b2c-verkoop. Je moet namelijk concurreren met andere b2b-bedrijven die vergelijkbare of betere producten of diensten aanbieden, en die misschien lagere prijzen of betere voorwaarden hebben. Je moet ook voldoen aan de hoge eisen en de specifieke wensen van je klanten, die misschien maatwerk, ondersteuning, of advies verwachten. Je moet dus in staat zijn om je te onderscheiden van je concurrenten, en om je klanten te verrassen en tevreden te stellen.

B2b-marketing is de marketing van producten of diensten aan andere bedrijven. Het is een complexe, maar ook een interessante en uitdagende vorm van marketing. Persoonlijke verkoop is een van de strategieën die je kunt gebruiken voor b2b-marketing. 

Terug
Meest bekeken