De sleutels tot likeability

De meest effectieve verkoopprofessionals zijn zij die anderen natuurlijk aantrekkelijk vinden vanwege hun persoonlijkheid, houding en gedrag. Wanneer je sympathiek bent, bouw je sneller relaties op, verhoog je het vertrouwen en maak je diepgaande verbindingen waardoor de weg naar verkoopsucces wordt verkort. Hier zijn enkele tips om likeability te verhogen:

Wees authentiek

Mensen hebben een goede radar voor onechtheid. Wanneer je authentiek bent, ben je geloofwaardig en betrouwbaar. Authenticiteit helpt bij het bouwen van een solide basis voor langdurige zakelijke relaties.

Luister actief

Actief luisteren toont respect voor de klant en hun behoeften. Het helpt je om hun pijn en verlangens te begrijpen en hoe jouw product of dienst als oplossing kan dienen.

Toon empathie

Empathie stelt je in staat om je te verbinden met wat een ander voelt en ervaart. Door klanten het gevoel te geven dat je hun situatie begrijpt, bouw je een relatie op die verder gaat dan alleen het zakelijke.

Wees positief

Een positieve houding is aanstekelijk en kan de stemming van jouw klant en de dynamiek van het gesprek verbeteren. Het helpt om een aangename ervaring te creëren die klanten zich zullen herinneren.

Voeg waarde toe

Bied meer dan alleen je product of dienst. Door nuttig advies en hulp te leveren, zelfs als het buiten je verkoopgebied valt, verhoog je jouw likeability factor omdat je aantoont dat je werkelijk om de klant geeft.

Leestip van Sales is een vak: Authenticiteit: De sleutel tot succes in sales

Wees respectvol

Respect tonen gaat over het erkennen van de tijd, de wensen en de meningen van de klant. Door te laten zien dat je respect hebt voor hun inzichten, zullen ze eerder geneigd zijn om respect terug te tonen.

Wees consistent

Consistentie in interacties bouwt vertrouwen op. Klanten moeten weten wat ze van je kunnen verwachten.

Zorg voor een goede eerste indruk

Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. Wees professioneel in je voorkomen, houding en gedrag vanaf het allereerste contact.

Focus op oplossingen, niet op verkoop

Door klanten te helpen hun problemen op te lossen in plaats van alleen te focussen op het sluiten van de deal, zien ze je als een partner in plaats van slechts een verkoper.

Likeability en langdurig succes

Likeability stopt niet bij de eerste verkoop; het is een aspect dat nazorg omvat en ervoor zorgt dat klanten terugkomen. Een ‘likeable’ verkoper weet dat after-sales even belangrijk is als het initiële verkoopproces. Dit houdt in dat je betrokken blijft, aandacht schenkt aan feedback en er bent om ondersteuning te bieden wanneer dat nodig is.

Zo kun je ook succesvol kleding verkopen via een winkel. 

De spiegel van likeability

Een belangrijk aspect van likeability is zelfreflectie. Continu evalueren en bijstellen van je gedrag en benadering is noodzakelijk. Vragen als "Hoe kom ik over?" en "Wat kan ik verbeteren in mijn interacties?" zijn essentieel om jezelf te ontwikkelen en je likeability te verhogen.

In de salessector kan likeability je onderscheiden van de concurrentie. Het is een persoonlijke kwaliteit die, wanneer authentiek en gecombineerd met uitstekende productkennis en een klantgerichte aanpak, een onweerstaanbare mix voor succes kan vormen. Werk eraan om de persoon te worden met wie iedereen graag zaken doet, en je zult merken dat de resultaten vanzelf volgen. Likeability opent niet alleen deuren naar nieuwe verkoopkansen, maar helpt ook bij het opbouwen van een duurzaam, gerespecteerd en geliefd verkoopportfolio.

Terug
Meest bekeken