1. Selecteer de juiste locatie

De locatie van je zakenlunch moet zorgvuldig worden gekozen. Het moet een plek zijn waar je rustig kunt praten zonder te worden gestoord door lawaai of storingen. Kies voor een restaurant dat bekend staat om zijn goede service en kwaliteitsvoedsel, en zorg ervoor dat het past bij de smaak en dieetwensen van je gast.

2. Bereid je goed voor

Besteed tijd aan het voorbereiden van je gesprek. Weet wat je wilt bereiken tijdens de lunch en bereid de belangrijkste punten voor die je wilt bespreken. Zorg ervoor dat je ook op de hoogte bent van alle laatste ontwikkelingen met betrekking tot je gast en hun bedrijf.

3. Houd rekening met etiquette

Er zijn enkele basisregels voor etiquette die je moet volgen tijdens een zakenlunch. Vermijd bijvoorbeeld het bespreken van gevoelige of controversiële onderwerpen. Let op je tafelmanieren en zorg ervoor dat je beleefd en respectvol bent naar je gast en het restaurantpersoneel.

Leestip van Sales is een vak: De kracht van likeability in sales

4. Timing en structuur

Zorg ervoor dat je op tijd bent voor de zakenlunch. Wees respectvol naar je gast door er te zijn wanneer hij aankomt. Begin de lunch met wat lichte conversatie om de stemming te zetten, voordat je naar de zakelijke discussie gaat. Zorg er aan het einde voor dat er tijd is voor wat meer casual gesprekken, zodat de zakenlunch in goede sfeer eindigt.

5. Wees communicatief en open

Een zakenlunch is een goede gelegenheid om meer persoonlijk contact te leggen met je gast. Wees open en eerlijk in je communicatie en krijg een beter inzicht in de doelen, uitdagingen en aspiraties van je gast.

6. Sluit een deal af of plan een vervolg

Rond de lunch af door een specifiek actiepunt of vervolgstappen te bespreken. Dit kan zijn het sluiten van een deal, het plannen van een vervolgvergadering of het delen van aanvullende informatie na de lunch.

7. Vergeet niet je waardering te benadrukken

Bedank je gast voor hun tijd en laat weten dat je de ontmoeting hebt gewaardeerd. Vergeet niet om de rekening te betalen als je degene was die de lunch heeft georganiseerd.

Een succesvolle zakenlunch is meer dan alleen een maaltijd. Het is een strategische kans om sterke en productieve zakelijke relaties te op te bouwen. Door de juiste voorbereidingen te treffen en de juiste etiquette te volgen, kun je er zeker van zijn dat je zakenlunch zowel plezierig als succesvol zal zijn.

Terug
Meest bekeken