Bepaal je soort verkoopplan

Het eerste wat je moet doen, is bepalen wat voor soort verkoopplan je wilt schrijven. Er zijn namelijk verschillende soorten verkoopplannen die je kunt gebruiken, afhankelijk van je doelstellingen, je markt, en je product of dienst. Sommige voorbeelden van soorten verkoopplannen zijn:

Jaarlijks verkoopplan

Dit is een verkoopplan dat je doelen, strategie, en acties voor een heel jaar beschrijft. Dit is een goed verkoopplan om je algemene richting en visie te bepalen, en om je verkoopprestaties te evalueren.

Leestip van Sales is een vak: SEO en online marketing tactieken voor bedrijven

Driemaandelijks verkoopplan

Dit is een verkoopplan dat je doelen, strategie, en acties voor een kwartaal beschrijft. Dit is een goed verkoopplan om je verkoopplan aan te passen aan de veranderende marktomstandigheden, en om je verkoopvoortgang te monitoren.

Je kunt ook andere soorten verkoopplannen gebruiken, zoals een maandelijks verkoopplan, een wekelijks verkoopplan, of een dagelijks verkoopplan. Het hangt allemaal af van je behoeften, je voorkeuren, en je situatie. Het belangrijkste is dat je een verkoopplan kiest dat bij je past, en dat je je er aan houdt.

Lees ook: Wat is persoonlijke verkoop?

Bepaal je verkoopdoelen

Je verkoopdoelen zijn de resultaten die je wilt bereiken met je verkoop. Je doelen moeten SMART zijn, dat wil zeggen: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, en tijdgebonden. Bijvoorbeeld: Ik wil mijn omzet met 10% verhogen in het komende kwartaal. Dit is een SMART doel, want het is duidelijk wat je wilt bereiken, hoeveel, en wanneer. Je kunt ook je doelen opdelen in kleinere, haalbare, en meetbare stappen, zodat je je voortgang kunt bijhouden en evalueren.

Bepaal je bedrijfsstrategie

Je strategie is de manier waarop je je doelen gaat bereiken. Je strategie moet gebaseerd zijn op je marktonderzoek, je SWOT-analyse, je marketingmix, en je klantsegmentatie. Bijvoorbeeld: Ik ga mijn omzet verhogen door me te richten op de b2b-markt in de gezondheidssector, waar ik een unieke waardepropositie heb, een concurrerende prijs, een online distributiekanaal, en een effectieve promotiemix. Dit is een goede strategie, want het is gebaseerd op je marktkennis, je sterktes, je kansen, en je klantbehoeften.

Een stappenplan maken

Je acties zijn de stappen die je gaat ondernemen om je strategie uit te voeren. Je acties moeten SMART zijn, net als je doelen. Bijvoorbeeld: Ik ga elke week 10 potentiële klanten bellen om een afspraak te maken. Dit is een SMART actie, want het is duidelijk wat je gaat doen, hoeveel, en wanneer. Je kunt ook je acties plannen volgens een tijdlijn, een budget, een verantwoordelijke, een prioriteit, of andere criteria, zodat je je efficiëntie, effectiviteit, en productiviteit kunt verhogen.

Je kunt ook gebruik maken van verkooptechnieken, zoals persoonlijke verkoop, om je verkoopplan specifieker te maken. Persoonlijke verkoop is een vorm van directe communicatie tussen jou en je klant, waarbij je je product of dienst aanpast aan de behoeften en wensen van je klant. Persoonlijke verkoop helpt je om een relatie op te bouwen met je klant, om vertrouwen te creëren, en om de klanttevredenheid te verhogen. Bijvoorbeeld: Ik ga elke potentiële klant een persoonlijke demonstratie geven van mijn product, en ik ga de voordelen en de oplossingen benadrukken die mijn product biedt voor de problemen van mijn klant.

Door je acties SMART te maken, en door verkooptechnieken te gebruiken, kun je je verkoopplan concreet en effectief maken. Je kunt ook je verkoopacties regelmatig evalueren, en feedback vragen aan je klanten, je collega’s, en je leidinggevenden, om je verkoopplan te verbeteren en aan te passen. Met een verkoopplan kun je je dus je verkoopdoelen bereiken, en je verkoopsucces vergroten.

Terug
Meest bekeken