Verkoopstrategie bepalen

Het eerste wat je moet doen als sales manager is je verkoopstrategie en doelstellingen bepalen. Wat wil je bereiken met je verkoop? Wie zijn je doelgroepen? Hoe ga je je producten of diensten aanbieden? Welke verkoopkanalen ga je gebruiken? Hoe ga je je onderscheiden van de concurrentie? Dit zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden om je verkoopstrategie te bepalen. Je verkoopstrategie moet aansluiten bij de visie, missie en waarden van je bedrijf. Je verkoopstrategie moet ook SMART zijn: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zo kun je je voortgang en resultaten meten en bijsturen indien nodig.

Lees ook: Wat is een verkoopplan?

Verkoopteam samenstellen

Het tweede wat je moet doen als sales manager is je verkoopteam samenstellen. Je verkoopteam moet bestaan uit mensen die passen bij je verkoopstrategie en doelstellingen. Je moet rekening houden met de kwaliteiten, vaardigheden en persoonlijkheden van je verkopers. Je moet ook rekening houden met de diversiteit, complementariteit en synergie van je verkoopteam. Je wilt een verkoopteam dat elkaar aanvult, versterkt en stimuleert. Je wilt ook een verkoopteam dat flexibel, leergierig en klantgericht is. Je moet je verkoopteam ook indelen in verschillende rollen, zoals accountmanagers, sales consultants, sales support, etc. Zo kun je je verkooporganisatie efficiënt en effectief inrichten.

Leestip van Sales is een vak: Uitonderhandeld en nu?

Verkoopteam onderverdelen 

Een manier om je verkoopteam onderdeel te maken van het bedrijfsproces is om je verkoopteam te onderverdelen in teams die gericht zijn op elke fase van de keten. Zo kun je je verkoopproces beter afstemmen op de behoeften en verwachtingen van je klanten, en je verkoopcyclus verkorten. Je kunt bijvoorbeeld je verkoopteam opdelen in de volgende teams:

Leadgeneratie team

Dit team is verantwoordelijk voor het genereren van gekwalificeerde leads voor je verkoop. Dit team gebruikt verschillende technieken, zoals marketingcampagnes, sociale media, e-mailmarketing, webinars, evenementen, etc. om potentiële klanten te bereiken en te interesseren voor je producten of diensten. Dit team werkt nauw samen met het marketingteam om de juiste boodschap en aanbod te creëren voor je doelgroepen.

Accountmanagers

Dit team is verantwoordelijk voor het beheren van de relaties met je bestaande en potentiële klanten. Dit team neemt contact op met de leads die door het leadgeneratie team zijn aangeleverd, en probeert ze te overtuigen om een afspraak te maken voor een demonstratie, een offerte aan te vragen, of een bestelling te plaatsen. Dit team werkt nauw samen met het productteam om de juiste oplossing te bieden voor de behoeften en problemen van je klanten.

Sales consultants

Dit team is verantwoordelijk voor het geven van demonstraties, presentaties en adviezen aan je klanten. Dit team laat zien hoe je producten of diensten werken, wat de voordelen en kenmerken zijn, en hoe ze waarde kunnen toevoegen voor je klanten. Dit team werkt nauw samen met het sales support team om de juiste documentatie en informatie te leveren voor je klanten.

Sales support

Dit team is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de andere verkoop teams met administratieve en technische taken. Dit team zorgt voor het opstellen en versturen van offertes, contracten, facturen, etc. Dit team zorgt ook voor het beantwoorden van vragen, klachten, verzoeken, etc. van je klanten. Dit team werkt nauw samen met het logistieke team om de levering en installatie van je producten of diensten te regelen voor je klanten.

Verkoopteam trainen

Het derde wat je moet doen als sales manager is je verkoopteam trainen en coachen. Je verkoopteam moet op de hoogte zijn van je producten of diensten, je markt, je klanten, je concurrenten, je verkoopmethoden, je verkoopprocessen, etc. Je moet je verkoopteam ook voorzien van de nodige tools, materialen en systemen om hun werk goed te kunnen doen. Je moet je verkoopteam ook regelmatig feedback, begeleiding en ondersteuning geven om hun prestaties te verbeteren. Je moet je verkoopteam ook motiveren, waarderen en belonen om hun betrokkenheid en loyaliteit te vergroten. Je moet je verkoopteam ook stimuleren om te leren, te groeien en te innoveren om hun potentieel te benutten.

Verkoopteam monitoren

Het vierde wat je moet doen als sales manager is je verkoopteam monitoren en evalueren. Je moet je verkoopteam regelmatig volgen, meten en analyseren om hun activiteiten, resultaten en effectiviteit te beoordelen. Je moet je verkoopteam ook regelmatig rapporteren, communiceren en informeren om hun voortgang, successen en uitdagingen te delen. Je moet je verkoopteam ook regelmatig reviewen, bespreken en adviseren om hun sterke en zwakke punten te identificeren en te verbeteren. Je moet je verkoopteam ook regelmatig aanpassen, optimaliseren en innoveren om hun prestaties te verhogen.

Maak je verkoopteam onderdeel van het bedrijfsproces

Het vijfde en laatste wat je moet doen als sales manager is je verkoopteam onderdeel maken van het bedrijfsproces. Je verkoopteam moet niet geïsoleerd of losstaand zijn van de rest van het bedrijf. Je verkoopteam moet samenwerken, afstemmen en integreren met de andere afdelingen, zoals marketing, productie, logistiek, financiën, etc. Je verkoopteam moet ook bijdragen, participeren en betrokken zijn bij de strategische, tactische en operationele beslissingen en acties van het bedrijf. Je verkoopteam moet ook de cultuur, waarden en normen van het bedrijf uitdragen, naleven en promoten. Zo maak je van je verkoopteam een essentieel en waardevol onderdeel van het bedrijfsproces.

Terug
Meest bekeken