Waarom heb je een salesplan nodig?

Een salesplan is niet zomaar een lijstje van taken of activiteiten die je moet doen. Een salesplan is een plan dat je richting, structuur, en motivatie geeft aan je salesteam. Met een salesplan kun je namelijk je verkoopdoelen bepalen en meten, je verkoopstrategie bepalen en uitvoeren, en je verkoopacties plannen en uitvoeren. Een salesplan helpt je ook om je verkoopopbrengsten te verhogen, en je klanten tevreden te houden.

Kenmerken van een verkoopplan voor een b2b-bedrijf

Een verkoopplan voor een b2b-bedrijf heeft een aantal unieke kenmerken, waar je rekening mee moet houden bij het opstellen van je verkoopplan. Een b2b-bedrijf verkoopt namelijk aan andere bedrijven, en niet aan consumenten. Dit betekent dat je te maken hebt met langere en complexere verkoopcycli, hogere waarde en risico en hogere concurrentie en verwachtingen

Lees ook: Een b2b-bedrijf beginnen in Nederland

Hoe schrijf je een salesplan?

Een salesplan maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Je hoeft geen ingewikkelde of lange documenten te schrijven, maar je kunt gewoon een eenvoudig en overzichtelijk format gebruiken. Een goed salesplan bestaat uit drie onderdelen: je doelen, je strategie, en je acties. 

Lees verder: Hoe schrijf je een goed salesplan?

Een salesplan toepassen

Een salesplan maken is één ding, maar een salesplan toepassen is een ander verhaal. Een salesplan is geen statisch document dat je een keer schrijft en dan vergeet. Een salesplan is een dynamisch document dat je regelmatig moet raadplegen, bijwerken, en evalueren. Met een salesplan kun je namelijk je voortgang monitoren, je feedback verzamelen, en je aanpassingen maken.

Leestip van Sales is een vak: Een thuisbakkerswinkel de juiste salesinstrumenten toepassen

Je kunt je salesplan gebruiken om te zien of je op schema ligt met je doelen, strategie, en acties. Je kunt ook je resultaten meten en vergelijken met je verwachtingen, en eventuele afwijkingen of problemen signaleren. Je kunt je salesplan ook gebruiken om feedback te vragen en te geven aan je klanten, je collega’s, je leidinggevende, of jezelf. Je kunt ook je successen en verbeterpunten identificeren, en je leerpunten en tips noteren. Je kunt je salesplan ook gebruiken om je doelen, strategie, en acties aan te passen aan de veranderende omstandigheden, kansen, of bedreigingen. Je kunt ook je prioriteiten, middelen, of planning wijzigen, en je nieuwe acties toevoegen of verwijderen.

Terug
Meest bekeken