Boek: Met gepaste trots

by Rikkert Walbeek on 10 July, 2007

met-gepaste-trots.bmpEen boek dat ik al enige weken had liggen en naar uit keek om te lezen is “Met gepaste trots” van Jan Willem Seip. Een boek dat ik met veel plezier heb gelezen. Een absolute ‘must read’ voor beginnende verkopers en verkopers die zich de kunst van het presenteren eigen willen maken.

Maar ook voor meer ervaren verkopers een aanrader. Met name omdat Jan Willem alle belangrijke aspecten van het presenteren behandeld op een heldere en toepasbare manier.

Staat er dan iets nieuws in? Nee, op zich niet. Maar het is wel een goede verzameling van alle belangrijkste zaken die bij het geven van een commerciële presentatie van belang zijn. Voor velen zal het een feest der herkenning zijn. En eerlijkheidshalve heb ik allemaal zaken gelezen die ik eigenlijk wel wist maar niet altijd toepas. Alleen al daarom een goede ‘opfrisser’. Wat voor mij wel nieuw was is de Roos van Leary.

Is het dan alleen maar hosanna? Voor een groot deel wel. Het enige dat ik mis is het aspect van ‘jezelf zijn’ tijdens het presenteren. De nadruk ligt met name op praktische en technische aspecten. Het boek gaat (helaas) niet in op hoe je jezelf neerzet tijdens een presentatie. Dat je dicht bij jezelf moet blijven. Dat je beter alles ‘technisch fout’ kan doen dan een ‘rol’ spelen.

Ik ben van mening dat presenteren vanuit jezelf veel belangrijker is dan het beheersen van alle ‘technische kwalificaties’. Ik zie liever iemand een presentatie geven ‘uit zijn hart’ dan iemand die alle presentatie details juist beheerst.

Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat het boek van Jan Willem ook helemaal niet de insteek had om dat aspect te behandelen. En dat “Met gepaste trots” met name bedoeld is om alle aspecten van een commerciële presentatie helder op een rijtje te zetten en uitgebeid te behandelen en te bespreken.

In dat opzicht is het boek dan ook een absolute aanrader!

ingeborg van meggelen July 10, 2007 at 11:25

ben het met je eens dat praten vanuit je hart toch wel het allersterkste instrument is bij alles wat je doet..

gr ingeborg

Ger Heling July 10, 2007 at 12:48

Ik heb hem gelezen en onderschrijf je bevindingen Rikkert. Ook voor mij geldt het als een regelrechte opfrisser. Opvallend dat je opmerkt dat het de inbreng van eigenheid door de presentator onderbelicht vindt. Jan-Willem Seip is zelf een technisch begaafd spreker en minder Tom Peters of Jeffrey Gitomer als je dat bedoeld. Eens dus en deels verklaarbaar.
Op de theorie van Leary heb ik me al eens stukgebeten, 50 jaar geleden ontwikkeld en het helpt me soms e.e.a. te verklaren dus als je in een oprechte bui bent:

Nee, ik krijg je resultaten niet in m’n mailbox 🙂

en ja, ‘t boek hoort in ieders kast.

Alle goeds Rikkert,

Ger

Stephan Daams July 10, 2007 at 14:26

Een helder en praktisch geschreven boek! Dat geldt overigens ook voor de andere boeken van JanWillem Seip.

Rikkert Walbeek July 10, 2007 at 22:41

Ingeborg, Ger en Stephan,

Dank voor jullie aanvulling. Eens dat uit het hart veelal het beste is. Eens dat het in ieders kast hoort. En eens dat alle boeken van Jan Willem meer dan de moeite waard zijn.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: