Contentmarketing verkoopt niet

by Rikkert Walbeek on 9 September, 2014

Contentmarketing verkoopt nietContentmarketing is het creëren en verspreiden van waardevolle en relevante informatie met de bedoeling daarmee je doelgroep aan te spreken zodat zij je spulletjes gaan kopen.

Het is een marketing techniek waar vandaag de dag nogal al eens mee geschermd wordt. Het zou volgens sommigen de sleutel zijn naar meer omzet. De gedachte daarachter is dat potentiële klanten zich eerst oriënteren op internet alvorens tot aankoop over te gaan. Met goed gerichte informatie zou je dus die potentiële klanten naar je toe kunnen trekken.

Het uitgangspunt achter contentmarketing is dat die potentiële klant zich laat leiden. Dat is waar de schoen wringt. Klanten laten zich namelijk niet leiden. Althans, niet door marketing. Wel door content.

Content creatie
Klanten hebben vandaag de dag ruim voldoende aanbod van waardevolle informatie op internet. Ze kiezen dan dus ook die informatie, die zo objectief mogelijk is. Met zoekwoord doorspekte artikelen voldoen daar zelden aan.
Bovendien zoeken klanten ervaringen van andere klanten. Een verhaal van een bestaande klant die haar ervaringen deelt heeft veel meer waarde. Een verhaal dat almaar uit probeert te lokken tot de aankoop werkt veelal averechts.

Content verspreiding
Naast het creëren van content is het verspreiden ervan onlosmakelijk verbonden met contentmarketing.
Hier geldt hetzelfde, dat klanten zich niet laten leiden. Goede informatie wordt toch wel gedeeld, die hoef je niet dwangmatig te verspreiden.
Stel je informatie ter beschikking en als het waardevol is zullen klanten het vinden en delen. Zorg regelmatig voor waardevolle content en ze komen bij je terug.

Verhalen
Maak dus gewoon waardevolle informatie zonder dat daar steeds een commerciële boodschap doorheen glibbert. Deel kennis en ervaring zonder steeds in het verhaal te verwerken dat klanten iets bij je kunnen kopen. Maak verhalen die klanten aanspreken, verhalen die klanten echt raken, verhalen die met enthousiasme geschreven zijn, liefst nog met passie.

Biedt klanten de kans jouw verhaal te delen maar vraag daar niet steeds om. Als ze het waardevol vinden vertellen ze het heus wel verder. Zo gaat dat met verhalen.

 

Michiel Hovingh September 9, 2014 at 12:36

Een beetje zoals salesiseenvak doet dus 😉

Rikkert Walbeek September 9, 2014 at 13:13

Dank je wel, Michiel, dat is een mooi compliment!

groet, Rikkert

Ger de Bruijn February 23, 2015 at 22:53

De titel zegt alles!
Contentmarketeers vergeten nogal eens dat sales en marketing nauw samen moeten werken maar dat het twee verschillende disciplines zijn. Contenmarketing op zichzelf verkoopt dus niet.

Rikkert Walbeek February 23, 2015 at 23:13

Precies, Ger.
Wel met de opmerking dat sales en marketing steeds meer in elkaar schuiven. De overlap wordt steeds groter.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: