Creativiteit in Sales

by Rikkert Walbeek on 27 January, 2009

Het huidige economische klimaat dwingt veel bedrijven om na te gaan denken over het te voeren sales beleid. Dwingt, want het gaat vandaag de dag ‘opeens’ niet meer vanzelf. Ze zullen dus andere manieren moeten vinden om (voldoende) omzet te boeken.

Mooi toch? Als het ‘even tegenzit’ dan moet je wel even stil staan en nadenken. Sommigen zullen zeggen dat je focus moet houden. En dan je niet van je originele plan moet afwijken. Maar dat lijkt me min of meer een tactiek die neerkomt op je kop in het zand steken.

Nee, het is juist nu de tijd om het commerciële beleid en de daarbij behorende strategie eens tegen het licht te houden. Nu is de tijd om eens buiten de gebruikelijke paden te gaan wandelen. Om eens iets nieuws te proberen. Om eens te gaan kijken waar en hoe je nog meer ‘handel kunt halen’.

Het lijkt wel of de hele wereld sinds 1 januari aan het cold callen is geslagen. Ook direct mail lijkt weer in opkomst, althans als ik naar onze postbus kijk. Ineens bellen allerlei ‘oude’ contacten om weer eens af te spreken “om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen”.

In ieder geval zijn velen erg druk om meer van hetzelfde te doen. Terwijl er juist nu om creativiteit wordt gevraagd. Ga dus op zoek naar een nieuwe doelgroep. Liefst een doelgroep die geen of minder last heeft van de recessie. Of een doelgroep die er juist extreem veel last van heeft en er met ‘jouw hulp’ weer bovenop kan komen.

Zoek nieuwe producten of proposities. Zoek andere toepassingsgebieden voor bestaande producten en diensten. Maar wees in ieder geval creatief. Bedenk nieuwe dingen en nieuwe invalshoeken. Bedenk nieuwe manieren om onder de aandacht te komen bij de (nieuwe) doelgroep.

Ga eens kijken wat Guerrillamarketing voor u kan betekenen. Bedenk nu eens die ene hele gave actie. Zoek de pers eens op, maar dan op een ludieke manier. Zorg ervoor opgemerkt te worden op dat ene event waar u toch naar toe gaat.

Om de creativiteit te stimuleren kunt u natuurlijk de gebruikelijke hei-sessie organiseren. Maar begin direct om deze sessie anders te noemen en anders ‘in te richten’. Nodig alle kinderen van de werknemers uit en laat hen bedenken welke nieuwe wegen er bewandeld dienen te worden. Moet u eens zien waar ze allemaal mee komen. De ‘winnaar’ wordt natuurlijk vorstelijk beloond met een spelcomputer! De echte creatievellingen onder u nodigen ook nog de kinderen van uw (potentiële)klanten uit.

Maar ga nadenken over welke wegen er nog nooit bewandeld zijn. Bedenk waarom u deze wegen juist nu wel zou kunnen bewandelen. Ga desnoods een stukje wandelen om iets nieuws te bedenken!

Tim Klaasen January 29, 2009 at 11:15

” Guerrillamarketing” Cor Hespes

Zeer leuk boek om eens ter hand te nemen. In eerste instantie denk je vooral leuk boek uiteindelijk denk je moet ik toch eens wat mee gaan doen.

mvg.

Tim Klaassen

Rikkert Walbeek January 29, 2009 at 11:47

Ik heb dezelfde ervaring met dit boek Tim. 😉

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: