De markt trekt weer aan

by Rikkert Walbeek on 20 February, 2007

batch_of_dollars.bmpDe markt voor sales is weer enorm aan het aantrekken. Salesmensen zijn volop aan het jobhoppen. Veel bedrijven hebben (veel) salesvacatures open staan.

Ook de salarissen zijn weer aan het aantrekken. We zien nog geen idiote situaties zoals rondom de internet-bubble destijds. Maar het gaat wel weer zachtjes die kant uit.

Is dat een goede ontwikkeling? Dat vraag ik me wel eens af. Op zich betekent het dat sales weer meer en dus beter wordt gewaardeerd. Maar we zullen wel moeten oppassen dat er geen excessen gaan ontstaan.

Rondom de internet-bubble zagen we bedrijven die werkelijk alles en iedereen aannamen die ook maar ooit iets met sales van doen had gehad. En tegen absurde salarissen en bonus regelingen. De afgelopen jaren hebben veel bedrijven problemen gehad om weer van deze mensen ‘af te komen’. Veelal een kostbare zaak.

Dat had voorkomen kunnen worden door een beter selectie proces te voeren. En dus niet maar zomaar iedereen aan te nemen. Ook niet als er dan tijdelijk een gat valt in het salesteam. Beter is het om, ook in goede tijden, op zoek te gaan naar goede sales. Ook als dat misschien wat langer duurt.

Nu begrijp ik best dat in goede tijden het salesteam zo snel mogelijk op orde moet zijn. Ook qua aantallen ‘poppetjes’. Maar dat zou geen excuus mogen zijn om de selectie criteria al te veel te laten varen.

Gezien de huidige marktsituatie is het begrijpelijk dat de criteria ietswat bijgesteld worden. Het is tenslotte weer een ‘kandidaten markt’. Kandidaten kunnen hogere salarissen vragen en hebben veelal meerdere aanbiedingen op zak. Het is geen schande om de geschikte kandidaat dan maar een betere aanbieding te doen, als hij/zij daarmee is binnen te halen. Maar alleen als het echt een geschikte kandidaat is.

En houd in het achterhoofd dat de salarissen van nieuwe sales niet teveel af gaan wijken van de bestaande sales. Anders haal je nieuwe mensen binnen en gaan de bestaande mensen ‘lopen’ door onvrede. En wat ben je dan opgeschoten?
 

Chantal. February 20, 2007 at 17:24

Ga nooit voor minder, is mij ooit eens geleerd bij een sollicitatieprocedure.

Groetjes Chantal.

Rikkert Walbeek February 20, 2007 at 17:28

Dank voor je bericht Chantal.

De vraag is alleen of meer of minder alleen met geld heeft te maken. Bij de keuze van een nieuwe job spelen meer factoren een rol.
Zo ook bij de keuze van een nieuwe werknemer.
Het blijft dus steeds een complex krachtenveld. Maar wel leuk!

groet, Rikkert

Chantal. February 21, 2007 at 14:18

Maar als het makkelijk zou zijn is het ook niks meer aan.

Groetjes Chantal.

Rikkert Walbeek February 21, 2007 at 16:01

Helemaal eens!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: