Domme vragen

by Rikkert Walbeek on 6 May, 2014

Domme vragenOk, domme vragen bestaan niet. Zeggen ze. Maar soms zijn vragen wel onhandig. Niet slim. Zeker commercieel gezien worden er nogal eens vragen gesteld die beter anders gesteld hadden kunnen worden.

In sales is vragen stellen een groot goed. Door goede vragen te stellen krijg je de informatie die je als verkoper nodig hebt, je kunt met de juiste vragen het gesprek ‘sturen’ en bovendien geeft het de klant de kans haar verhaal te doen.

Met onhandige vragen loop je jezelf al snel voor de voeten. Bijvoorbeeld door zelf al het antwoord te geven op de vraag. “Kunt u op dit moment al een beslissing nemen, of wacht u liever nog even?” Grote kans dat die klant aan zal geven liever nog even te wachten. Waarom zou je zelf een antwoord toevoegen aan je vraag? Zeker als het antwoord dat je bijvoegt ook nog eens het tegenovergestelde is van hetgeen je wilt bereiken.

Nog een. “Wat is uw budget voor dit project? Als u dat niet wilt zeggen dan snap ik dat hoor” Natuurlijk snap je dat. Maar dat hoef je toch niet mee te geven met de vraag.

Ook zo’n mooie. “Zullen we het dan maar doen, of wacht u liever nog even?”

Als je een vraag stelt stop dan met praten na het vraagteken. Geef niet al het antwoord dat je veronderstelt te gaan krijgen maar laat de klant zelf het antwoord geven.

Mocht je toch perse willen sturen, stuur de vraag dan de kant op die jij wilt. Geef in geen geval zelf al het antwoord dat je helemaal niet wilt horen.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: