Focus of vieren?

by Rikkert Walbeek on 10 June, 2008

Gisterenavond natuurlijk genoten van onze jongens van oranje. Prachtige wedstrijd. Maar laat mij u niet lastig vallen met voetbal expertise, dat schiet namelijk niet op.

Wat me opviel na de wedstrijd was de enorme focus die ‘onze jongens’ hadden. Ze keken vooruit en hadden een veel hoger doel voor ogen dan die ene wedstrijd tegen Italië. Er leek niet of nauwelijks te worden gevierd. Terwijl daar toch alle reden voor was.

In sales is het vieren van successen naar mijn mening uitermate belangrijk. Hoewel velen roepen dat je na het behalen van een mooie deal direct door moet naar de volgende. Puur om het winnaarsgevoel vast te houden.

Daar is weliswaar wat voor te zeggen. Maar het vieren van succes maakt dat je de honger naar succes aanwakkert. Dat succes in al je vezels gaat zitten. Succes vieren doe je ook niet alleen maar met het gehele team. Zo gaat er ook een stimulerende werking vanuit naar de anderen. Plus dat je het team-gevoel aanwakkert.

Maar niets van dat alles gisterenavond. Nu snap ik ook wel dat ‘onze jongens’ niet vol aan het bier kunnen gaan. Maar er was zo weinig ‘plezier’ aan hun gezichten af te lezen. Eigenlijk alleen maar focus op de voortgang van het toernooi.

Er zijn veel vergelijkingen te trekken tussen sales en voetbal. Die overigens ook allemaal weer met het zelfde gemak onderuit gefietst kunnen worden.

Sales hebben ook focus op het behalen van hun einddoel, het jaartarget. En te vaak mis ik ook bij sales organisaties dat deals worden gevierd. Dat er soms te makkelijke voorbij wordt gegaan aan behaalde successen. En dat is zo zonde.

Door mooie deals te vieren maak je iedereen bewust van het feit dat deals binnenhalen de uitkomst is van al het verrichte werk. En deals scoren smaakt naar meer. Dus moet je iedereen met z’n neus op de feiten (of de deals) drukken. Vieren van succes is daarvoor een goede maar ook leuke manier.

Arno Diepeveen June 10, 2008 at 9:27

Helemaal mee eens, Rikkert. Is me uit het hart gegrepen. Wat een stoïcijnse koppen. Als je van de regerend wereldkampioen wint, ga je toch uit je pan!

Pieter van den Hoogeband straalt over de tijden die hij nu zwemt. Het zijn nog geen wereldrecords, maar het geeft hem vertrouwen en drive om goud in China te gaan halen op zijn favoriete afstand. Die viert zijn ‘feestjes’ al in de opbouw en gaat (daardoor?) steeds harder zwemmen.

Wat een verschil in beleving.

Jan Stalman June 10, 2008 at 10:44

Je redenering is begrijpelijk Rikkert, maar gaat volgens mij niet helemaal op.

Ten eerste, het feest werd wel gevierd, maar alleen – zo was te horen tijdens de nabeschouwing – in de kleedkamer. Dat de spelers op het veld en voor de camera niet uit hun dak gaan, lijkt me duidelijk. Dat kan worden toegeschreven aan arrogantie of zelfoverschatting.
Als ik een deal binnen haal, ga ik ook niet bij de klant op de stoep staan juichen en mijn eventueel aanwezige collega’s op de schouders slaan. Dat doen we pas in de auto of terug op kantoor.

We hebben daarom ingevoerd om na elke behaalde deal een klein feestje te vieren. Om de rest van de organisatie te laten delen in het hosanna-gevoel.

Jan

Rikkert Walbeek June 10, 2008 at 13:12

@ Arno, dank voor aanvulling.

@ Jan, ik snap je redenering. Die gaat ook wel op.
Hoewel televisiekijkend Nederland onderdeel is van het team.
Wij (de kijkers) zijn de achterban (lees de rest van de organisatie) waarmee gevierd zou kunnen worden.
Maar wellicht heb je gelijk dat ze om negatieve media aandacht te voorkomen wat ingetogen doen.

groet, rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: