Gebruik de naam van uw gesprekspartner

by Rikkert Walbeek on 16 October, 2009

Gebruik de naam van uw gesprekspartner

Een simpele en direct toepasbare tip voor een betere en meer persoonlijke communicatie is het gebruiken van de naam van je gesprekspartner. Gewoon in een (sales) gesprek de naam af en toe laten vallen.

Mensen vinden nu eenmaal prettig als je ze bij naam noemt. Dat geeft een veel persoonlijker  gevoel in een gesprek. Mensen voelen zich daardoor meer gewaardeerd en (h)erkend. Het gevolg hiervan is dat er veel sneller ‘een band’ kan ontstaan.

Idem overigens voor email en brieven. Gewoon de naam 1 of 2 maal gebruiken in de tekst. En dus niet alleen in de aanhef. Het zorgt dat de lezer extra aandachtig is en blijft. Want niemand leest over zijn of haar eigen naam heen.

Door in een gesprek zo nu en dan de naam van de ander te gebruiken creëer je dus extra aandacht van die ander. Commercieel gezien kan dat handig zijn op momenten dat je juist wilt dat je gesprekspartner even extra ‘bij de les’ is.

Wees voorzichtig met zomaar voornamen gebruiken. Tast af of dat kan en gewaardeerd wordt. Hoewel tutoyeren vandaag de dag steeds breder geaccepteerd is wil dat niet zeggen dat het ook altijd maar gewaardeerd wordt.

Let wel op dat namen goed geschreven en uitgesproken worden. Of erger, gebruik wel de juiste naam!

Casper October 21, 2009 at 9:49

Ik heb vanochtend een aantal maills verstuurd waarin de naam van mijn contactpersoon in de tekst gebruik. Ik moet eerlijk toegeven dat de mail er een stuk persoonlijk uitziet.

Ik ben reuzebenieuwd wat er uit komt. Ik zal jullie op de hoogte houden.

Rikkert Walbeek October 21, 2009 at 9:51

Dank je wel Casper. Dat is een mooi compliment.
Succes met je acties en het is inderdaad leuk om later terug te kunnen lezen of het ook resultaat heeft opgeleverd.

groet, Rikkert

Casper October 26, 2009 at 9:40

Ik had ongeveer 13 mailtjes verstuurd aan prospects de kouder waren dan Joan Collins. Vanochtend de eerste concrete opportunity terug gekregen!

Rikkert Walbeek October 26, 2009 at 9:44

Mooi Casper! En leuk dat je ons ook terugkoppeling geeft. Succes met die andere 12.

groet, Rikkert

Jasper October 27, 2009 at 16:54

Helemaal waar!
Hoe gek het ook klinkt mensen waarderen het onbewust enorm.

Ben December 1, 2009 at 12:06

Volgens mij altijd belangerijk om ook meteen de naam van bijvoorbeeld de receptioniste te noteren.. dit kun je gebruiken bij je klant als “ik ben doorverbonden door …….”

Ik ben zelf nogal fan van het gebruik van de voornaam. dit creert volgens mij een gemoedelijkere en vertouwelijkere band.

dus namen voegt veel toe in het proces..

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: