Gewild

by Rikkert Walbeek on 25 June, 2008

GewildIk heb al meermaals over de krapte in de markt van sales geschreven. Ook schreef ik al eerder over het feit dat werkgevers vandaag de dag hun bedrijf aan een potentiële nieuwe werknemer dienen te ‘verkopen’.

Een ander punt dat steeds vaker de kop op steekt is een werkgever die na een aantal gesprekken met een potentiële nieuwe werknemer met een salaris aanbod komt dat onder het huidige salaris van de betreffende persoon ligt.

Dat is normaliter al iets waar je vraagtekens bij kunt zetten maar in een krappe arbeidsmarkt is het wel heel erg naïef. Zeker als het om salesmensen gaat.

Verkopers leven van ‘erkenning’ weet u nog? Als ze een nieuwe baan aannemen dan willen ze dus ‘gewild’ zijn. Ze willen de erkenning dat hun nieuwe werkgever hen heel erg graag aan boord wil hebben. Dat ze heel erg welkom zijn.

Een salarisaanbod dat beneden het huidige salaris ligt geeft natuurlijk niet zo’n gewild en welkom gevoel. Logisch toch? Waarom gebeurt dit dan nog steeds?

Veelal komt er snel een 2e aanbod overheen dat wel op hetzelfde niveau ligt maar dan is de pijn al geleden. Het warme gevoel is bekoeld. En dan nog? Wie wil er nu een stap in z’n carrière zetten zonder ook financieel een stap te maken? Zeker sales niet. Of het moet uit nood geboren zijn of een functie inhoudelijke verbetering zijn.

Na erkenning laten sales zich drijven door geld. Hoe moeilijk kan het dan zijn om die nieuwe werknemer ‘binnen te halen’. Bied meer dan hij/zij nu verdient en zorg dat ze zich gewild voelen.

Verkopers weten heel goed dat de markt nu goed is om een overstap te maken. Dat spelen ze uit en daar is niets mis mee. Dat is tenslotte hun vak. Vraag en aanbod met elkaar matchen.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: