Handelsreiziger

by Rikkert Walbeek on 12 March, 2007

salesman.bmpOp Verkopersonline schrijft Richte Lommert over de titel van manager. Dat doet hij op zijn geheel eigen wijze. Dat betekent kritisch en met een flinke vleug scepsis. Een heerlijk artikel, met als uitgangspunt dat iedereen tegenwoordig maar manager is. Maakt niet meer uit wat je werkelijk doet (of niet doet) als je maar manager bent.

Zo ook verkopers, die hebben tegenwoordig (is dat niet al heel lang zo?) de titel van account manager of wat dan ook. Richte geeft aan dat in Amerika een verkoper zich met trots Salesman noemt! Ik zie in Nederland weinig verkopers die zich met trots verkoper noemen. Die titel heeft toch wat minder aanzien op verjaardagen…..

Al lezende schoot me ineens een anekdote door mijn hoofd van lang geleden. Ik was junior account manager bij een software bedrijf. We hadden een collega die iets met product ontwikkeling deed en van dezelfde generatie was als Richte. Hij heette Rob en liep al zo lang mee dat hij alles wist. We noemden hem ‘De Professor”, wat overigens een naam met respect was want iedereen ging bij hem te rade als je er niet uit kwam.

Op een dag stond ik bij De Professor aan zijn bureau voor advies toen hij me vertelde dat hij niets begreep van al onze titels. Junior account manager, senior account manager, sales executive, account director en ga zo maar door.

Het advies van De Professor was dat we ons allemaal maar weer gewoon Handelsreiziger zouden moeten gaan noemen. “Want ja, dat waren we toch gewoon eigenlijk allemaal?”
 

Comments on this entry are closed.

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: