De houdbaarheidsdatum van verkopers

by Rikkert Walbeek on 11 November, 2015

De houdbaarheidsdatum van verkopersVeel bedrijven die op zoek zijn naar versterking van hun salesteam zijn op zoek naar verkopers van een jaar of 30-35. Jonge honden, zogezegd.  Dus geen juniors die nog nauwelijks ervaring hebben maar zeker ook geen oudgedienden. Boven de 45 houdt het eigenlijk wel zo’n beetje op, kijkend naar de wens van werkgevers.

Het liefst zoekt men verkopers die hun eerste twee banen erop hebben zitten. Ze hebben dan voldoende ervaring opgedaan maar zijn nog wel lekker enthousiast en vol energie. Dit is zo’n beetje wat ik nogal eens om me heen hoor.

Beperkte houdbaarheid
Ik vraag me wel eens af of je als verkoper niet een beperkte houdbaarheid datum hebt. Zijn er veel succesvolle verkopers van zestig? En zijn zij dan sneu dat ze nog steeds in het salesvak zitten? Zijn zij dan ‘mislukt’, carrière-technisch gesproken? Is het hen dan niet gelukt om door te groeien naar een salesmanagement positie?

Of zie je geen ‘oudere’ verkopers omdat niemand hen nog wil hebben? Of zijn verkopers al lang voor hun zestigste opgebrand en zodoende terecht gekomen in andere vakgebieden?

Hoe zit het dan aan de klant-zijde? Willen klanten alleen maar zaken doen met jonge verkopers? Lijkt me onzin. Inkopers worden toch ook niet afgeschreven na een bepaalde leeftijd.

Persoonlijk ken ik verkopers die al lang niet meer worden betiteld als jonge honden, althans niet op basis van hun leeftijd. Maar wel als je kijkt naar hun energie en motivatie. Ze hebben zich door de jaren heen verder ontwikkeld en doen tegenwoordig grotere, meer complexe deals. Op basis van hun ervaring, kennis en vooral kunde zitten zij op zware sales posities en zijn nog steeds succesvol.

Survival of the fittest
Eigenlijk heb ik zelf ook geen antwoord op al die vragen. Ik zie dat de markt vooral om jonge honden vraagt. Ik zie af en toe verkopers ‘op leeftijd’ die maar niet aan de bak kunnen komen. Daar zit in ieder geval een discrepantie.

Maar ik zie ook veel mensen die na flink wat jaren in de sales, al dan niet onvrijwillig, een ander vakgebied hebben gekozen.

Heeft sales dus een houdbaarheidsdatum? Voor de markt blijkbaar soms wel. Voor sommige verkopers blijkbaar ook. Voor andere verkopers weer helemaal niet. Misschien is dit ook wel een natuurlijk selectieproces? Een soort ‘survival of the fittest’?

Patriek November 11, 2015 at 23:26

Wil men niet vooral “goedkope” verkopers? Snel en goedkoop scoren? Met veel marge? Mij lijkt een mix van ervaren sales (dus die al een poos serieus met hun vak bezig zijn) en “jonge honden” het beste.

Rikkert Walbeek November 12, 2015 at 10:39

Deels heb je zeker gelijk, Patriek.
Maar er zijn ook voldoende vacatures met een attractief salaris plaatje waar men toch zoekt naar ‘jonge’ sales.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: