Interim sales als katalysator

by Rikkert Walbeek on 4 March, 2009

Het huidige economische klimaat resulteert voor veel bedrijven in een vacaturestop. Zelfs sales vacatures mogen niet worden ingevuld. Tja, en dan heb je een probleem. Want als je te weinig verkopers hebt maar wel een stevige omzet doelstelling dan zul je naar een oplossing moeten zoeken.

Ik predik natuurlijk voor eigen parochie want die oplossing is er natuurlijk. Wij zien de laatste periode steeds meer opdrachtgevers interim sales oplossingen inzetten. Klanten die geen sales vacatures mogen invullen  huren dan dus (tijdelijk) sales in om toch aan de omzet doelstellingen te kunnen voldoen.

Het alternatief is namelijk om met een onderbezet team te proberen toch de gestelde targets te gaan halen. Veelal roeien tegen de stroom in. Tijdelijke versterking van het salesteam inzetten is dan vaak een veel efficiëntere oplossing.

Door toch op volle kracht de markt in te gaan laat je enerzijds een positief signaal naar de makt en je klanten horen. Anderzijds is omzet genereren een veel betere oplossing dan kosten besparen als het gaat om het ‘overleven’ van de crisis. En het is nog eens structureel ook!

Maar ook intern laat je aan de medewerkers een signaal horen dat er ondanks de crisis ‘gewoon’ omzet binnen blijft komen en dat er ‘gewoon’ verkocht blijft worden. Dat er ‘gewoon’ een voltallig team op de been is. Dat zorgt voor vertrouwen binnen de eigen organisatie.

Veelal krijg ik dan de vraag of het niet veel makkelijker is om dan toch ‘gewoon’ eigen mensen aan te nemen. Ja, dat is het zeker, maar dit hele verhaal begon juist met de situatie dat er even geen mensen mochten worden aangenomen.

Daarom is het op peil houden van de commerciële slagkracht juist het middel om zo vloeiend mogelijk door de crisis heen te rollen en er ook sterk uit te komen. Als je juist nu volhoudt met klanten werven dan kun je blijven groeien.

Frank van Hooijdonk March 4, 2009 at 18:19

Think of me Rikkert, ben beschikbaar als er een GOEDE kans komt

Rikkert Walbeek March 4, 2009 at 18:24

Goed Frank, ik zal je in gedachten houden.

groet, Rikkert

Peter Wittenbols March 10, 2009 at 14:46

Dag Rikkert,

Ben beschikbaar en heb 20 jaar ervaring in verkoop zakelijke dienstverlening.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: