Kenmerken succesvolle verkoper

by Rikkert Walbeek on 7 April, 2008

De poll van afgelopen maand ging over wat u als belangrijkste kenmerk noemt bij een succesvolle verkoper. Altijd lastig als je maar 1 antwoord in kunt vullen. Ongetwijfeld had u meer antwoorden in kunnen of willen vullen.

Als ‘winnaar’, met maar liefst 24% van de stemmen, kwam ‘doorzettingsvermogen’ uit de bus.  

Kenmerk Aantal stemmen Percentage
Doorzettingsvermogen

33

24%

Eerlijkheid

26

19%

Communicatief

25

18%

Winnaarmentaliteit

22

16%

Uitstraling

22

16%

Intelligentie

10

7%

Zelfstandigheid

0

0%

Stressbestendig

0

0%

Totaal

138

100%

Alle genoemde kenmerken zijn voor sales van belang. Mij heeft het eerlijk gezegd wel verbaasd dat juist doorzettingsvermogen zo hoog scoort. Ik gokte eerder op winnaarmentaliteit en uitstraling. Dat komt omdat ik veel waarde hecht aan de ‘gunfactor’ en aan de ‘drive’ in sales.

Ook kreeg ik berichten van lezers die vroegen waarom ‘authenticiteit’ er niet tussen stond. Tja. Die had er (achteraf) best tussen gekund.

Het mooie is in ieder geval dat de meningen erg verdeeld zijn. 5 kenmerken scoren allemaal redelijk gelijk. 3 doen eigenlijk niet mee. Dus geen winnaar die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Blijkbaar is een succesvolle sales iemand die vele kenmerken in zich heeft. En dat kan ik helemaal onderschrijven.

BJ den Uijl April 7, 2008 at 13:43

wat is (volgens jou) een winnaarsmentaliteit ? volgens mij is het belangrijkste van een winnaarsmentaliteit…. doorzettingsvermogen (en dan zijn we er toch ?)

Rikkert Walbeek April 7, 2008 at 13:53

Scherp!!

Toch meen ik dat er een (nuance) verschil is.
Een winnaarmentaliteit vereist niet alleen doorzettingsvermogen. Maar ook bijvoorbeeld continue doelgerichtheid. De wil om altijd te winnen, zeg maar.
De wil om de beste te zijn.

Doorzettingsvermogen geeft aan dat je ondanks alles toch doorzet. Ook bij tegenslagen. Met alleen doorzettingsvermogen wordt je nog geen winnaar.

In sales:
Een winnaar wil de beste van het team zijn en wil elke deal winnen.

Een doorzetter zal ondanks dat er deals verloren gaan toch vol goede moed aan een nieuwe salescycle beginnen. Zal altijd volhouden, ook als het eens wat minder loopt.

groet, Rikkert

BJ den Uijl April 7, 2008 at 15:01

eens en dank

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: