Klant beleving

by Rikkert Walbeek on 26 February, 2013

Over klantbeleving in de horeca en de link naar salesOnlangs belde ik naar een nieuw restaurant in Haarlem om voor die avond een tafel te reserveren. Ik kreeg te horen dat ze al vol zaten die avond en dat er helaas geen tafeltjes meer beschikbaar waren. Een andere keer graag. Waarna het telefoongesprek beëindigd was.

 

Niets mis mee. Kan gebeuren. Netjes afgehandeld, geen commentaar. En toch…..

En toch zat het me niet lekker. Want ik was een potentiële klant die aangaf te willen kopen. In de horeca moet je soms ‘nee’ verkopen zoals in dit geval. Daar is niets aan te doen. Vol is vol.

Dus voor die avond was er niets aan te doen. Alleen hield ik er als potentiële klant wel met een negatief gevoel aan over. Ik had me tenslotte verheugd dit nieuwe restaurant te gaan proberen.

Die beleving hadden ze ook om kunnen draaien door aan te geven dat ze vol zaten en dat ze dat voor mij erg jammer vonden. Dat ze me daarvoor graag iets wilden aanbieden. Een gratis drankje de volgende keer dat ik zou komen, een amuse van het huis of iets in die geest.

Dan zou het negatieve gevoel ombuigen naar een positief gevoel en bovendien zou je toekomstige omzet veilig stellen.

Op zich was er helemaal niets mis met hun handelswijze. Alleen zou je er commercieel gezien meer uit hebben kunnen halen.

Ik heb die avond overigens alsnog fantastisch gegeten hoor, in mijn favoriete restaurant in Haarlem, Metzo.

 

Wieger February 26, 2013 at 9:29

Heerlijk! niet vertellen over welk restaurant het gaat, maar wel even je favo noemen!

Superverhaal.

Rikkert Walbeek February 26, 2013 at 9:36

;-), Dank je wel Wieger!

groet, Rikkert

Ellen Bakker February 26, 2013 at 10:14

Goeie tip voor dat nieuwe restaurant! Mij gebeurde een keer hetzelfde terwijl ik moegefietst op het terras zat van een (niet nieuw) restaurant. Nee, helaas, vol. En nee, ook geen tafeltje ergens in een hoekje meer, nee, of een bordje met wat ditjes en datjes hier op het terras. En nee, helaas, ze wist ook geen alternatief in de omgeving. Gelukkig wist een andere terrasklant er wel één. En Leafe Sawntjin in Hijum is nu al bijna 7 jaar mijn favoriete restaurant. Waar ik inmiddels al tig (tig, TIG!) nieuwe klanten heb aangebracht. Om met Julia Roberts te spreken: “Big mistake. Huge… mistake.” 😉

Rikkert Walbeek February 26, 2013 at 14:14

Mooie aanvulling Ellen, dank je wel!

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: