Luisteren of lezen?

by Rikkert Walbeek on 3 June, 2008

Op lifehacking.nl verscheen vandaag een mooi artikel over mensen die liever lezen en mensen die liever luisteren. 70% van de mensen zijn lezers. De overige 30% zijn luisteraars.

Belangrijk is dat hoe ‘hoger’ je in een organisatie komt hoe meer luisteraars je tegenkomt. In de ‘top’ zouden alleen maar luisteraars zitten. Wat betekent dit voor sales?

Het is in ieder geval iets om eens te overdenken. Als je dus ‘in de top’ binnen wilt komen kun je dat dus beter niet per brief of email doen. Of is dat te kort door de bocht?

Luisteraars geven de voorkeur aan mondeling contact, liefst met een persoonlijke meeting. Dat is goed nieuws. Maar hoe kom je dan bij hen binnen. Een cold call zou volgens deze theorie dus minder goed werken.

Nu zal het geen wet van meden en persen zijn. Maar het geeft op z’n minst te denken.

In het verlengde hiervan. Vanmiddag zat ik met een zakenrelatie te lunchen. Hij vertelde me over zijn 16-jarige zoon. Die deed van alles tegelijk. TMF kijken, internetten, chatten en ook nog z’n huiswerk maken. “Die gasten doen tegenwoordig van alles tegelijk, dat wil je niet weten. Dat kunnen wij ‘oude mannen’ niet hoor.”

Dus de komende generatie zakenmensen is gewend om van alles door elkaar te doen. En veel digitaal. Ze communiceren via chatprogramma’s en ‘leven’ op het internet. Dat zijn dus meer lezers dan luisteraars.

Maar ze kunnen wel veel zaken tegelijkertijd aan. Hoe moeten wij daar als sales ‘straks’ mee omgaan. Of hoeven wij ons daar geen zorgen om te maken? De sales van dat moment komen uit dezelfde generatie.

Maar leert deze generatie ook nog luisteren? Ze bouwen in ieder geval relaties op een andere wijze dan wij. Niks geen netwerk borrels, beurzen en seminars. Niks geen fysieke meetings. Maar alles digitaal.

Waar zou een salesblog in 2020 dan eigenlijk over schrijven?

Dennis Wijnberg (JR Online) June 4, 2008 at 9:57

Ik durf mijzelf nog wel redelijk te bestempelen als iemand van de generatie die jij noemt (21) en herken de situatie dan ook. Ik doe ook alles tegelijk.

Op één monitor staat de server-monitoring aan, op de andere monitor mijn werk en ondertussen staat MSN nog aan en studeer ik. Minder efficiënt, maar wel in staat om alles tijdig te signaleren.

Rikkert Walbeek June 4, 2008 at 15:02

Leuke aanvulling Dennis.
“Hoe doet ie dat toch?” hoor ik mezelf denken.

;-))

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: