Nederigheid

by Rikkert Walbeek on 22 January, 2010

Nederigheid

Een mooi begrip, nederigheid. Ook in sales. Of misschien wel, juist in sales. Het gaat me niet zozeer om de exacte definitie van nederigheid, maar meer om de praktische invulling ervan.

Nederigheid houdt ondermeer in jezelf bescheiden en niet op de voorgrond op te stellen. In het geval van nederigheid is er (ook) ‘ruimte’ voor de ander. Voor sales een belangrijk uitgangspunt.

Sales heeft de naam samen te gaan met begrippen als arrogantie en egocentrisme. Deze zaken worden in ieder geval veelvuldig door de ‘buitenwacht’ als kenmerken van sales genoemd. Ik kan vanuit de praktijk beamen dat het voor veel sales mensen ook opgaat.

Misschien zelf hoort het wel een beetje bij sales. Arrogantie en egocentrisme.

Tegelijkertijd kan en nederige houding sales situaties veel meer effect hebben dan een hoogmoedige houding. Nederigheid stimuleert namelijk om te luisteren. Vanuit een nederige houding laat je de ander juist praten. Sales technisch gezien dus best handig.

Een nederige houding zal ook minder snel op ‘weerstand’ stuiten. Minder weerstand zorgt voor meer openheid bij de ander. Hierdoor kun je sneller en makkelijker relevante informatie verzamelen.  En er ontstaat ook nog eens sneller een ‘band’.

Kortom, een nederige opstelling zou zomaar een beter resultaat op kunnen leveren in verkoopgesprekken. Probeer het eens uit en zie wat er gebeurt, of juist niet gebeurt.

Thomas January 22, 2010 at 20:34

Nederigheid kan een prima instrument te zijn om informatie te krijgen. Vol bewondering ergens naar vragen leidt er vaak toe dat je gesprekspartner je graag alles zal vertellen.

Echter merk ik dat je nederigheid ook met mate moet gebruiken. Teveel nederigheid en ik word (misschien ook omdat ik nog een jonge sales ben) niet meer als volwaardige gesprekspartner gezien.

Joris van Roessel January 22, 2010 at 21:06

Nederigheid is hier op zijn plaats.
Je hebt gelijk Rikkert.

Rikkert Walbeek January 23, 2010 at 7:28

@Thomas, verwar nederig en onderdanig niet met elkaar. Nederigheid kan namelijk niet tot onvolwaardigheid leiden.
Maar wel eens dat je nederigheid niet altijd kunt of moet ‘toepassen’.

@Joris, dank je wel Joris, dat is een mooi compliment!

groet, Rikkert

Koert Wijnands February 1, 2010 at 8:57

Ik heb altijd geprobeerd me op het niveau van mijn gesprekspartners te plaatsen. Je zelf op een hoger plan plaatsen is behalve asociaal ook onzinnig. Je krijgt geen contact met je gesprekspartner en dat kost omzet.
Bij jezelf te onderdanig opstellen wordt er op je neer gekeken en dat kost ook omzet.
Je aanpassen aan de ander is inderdaad een vorm van nederigheid die overigens niet zo aan voelt.

Rikkert Walbeek February 1, 2010 at 9:00

Dank je wel Koert, voor je aanvulling.

groet, Rikkert

Jan Louwris February 5, 2010 at 10:59

Nederigheid??? Ik zou eerder willen zeggen Bescheidenheid….en interesse.
Je ego stoppen en vanuit je echte zelf praten is een eigenschap die je overigens niet alleen in sales mooie dingen brengt….het begint allemaal met echte gemeende interesse in wat de ander je te vertellen heeft…..vaak kom je in sales mensen tegen die een trucje geleert hebben om open vragen te stellen…..alleen zijn ze niet echt geinteresseerd in het antwoord….
Zonder gemeende (niet te verwarren met gemene :-)) interesse in waar je de andere persoon vandaan komt zul je niet verder komen dan een “one night stand”.
Handig hulpmiddel om jezelf in bedwang te houden vind ik de Pauze knop techniek…..je kunt die druk om te willen praten voelen en op dat moment leer je jezelf aan om letterlijk bijvoorbeeld met je duim in je hand te drukken….dit is de Pauze knop….geen stop….je houd je gewoon even in omdat je daarna meestal juist de echte interessante informatie ontvangt….ik gebruik m al een paar jaren en dit werkt uitstekend!

Rikkert Walbeek February 5, 2010 at 11:05

Dank voor je aanvulling Jan.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: