Persoonlijke relatie met klant is waardeloos

by Rikkert Walbeek on 17 June, 2015

Persoonlijke relatie met klant is waardeloosIn een markt waar de prijs het enige concurrentie verschil is zullen verkopers niet langer nodig zijn. Zij zullen vervangen gaan worden door elektronische besteloplossingen. Immers, wat is hun toegevoegde waarde nog?

Informatie
Voorheen was die verkoper een belangrijke informatiebron voor de klant. Internet heeft die informatie functie overgenomen. Datzelfde internet heeft er overigens ook nog voor gezorgd dat prijsverschillen transparant zijn geworden.

Verkopers die het betreft zullen om het hardst roepen dat zij juist wel belangrijk zijn omdat zij de relatie met die klant onderhouden. Ach, dat zal ook nog wel een aantal jaar zo blijven ook. Zeker in meer traditionele markten. Maar uiteindelijk zal ook daar de klant uiteindelijk haar standaard producten via internet gaan bestellen zonder tussenkomst van die verkoper.

Marketing wordt het nieuwe sales
Deze verkopers kunnen zich beter laten omscholen tot marketing medewerkers, daar ligt bij deze bedrijven immers de toekomst. Want ook in deze nieuwe situatie zal er ‘verkocht’ moeten worden. Alleen doet de klant dat zelf, die heeft daar geen verkoper meer voor nodig.

Daarom wordt marketing zo enorm belangrijk. Met name online marketing. Klanten gaan namelijk zelf op zoek naar informatie, voornamelijk online. Het is dus zorg voor bedrijven te zorgen dat potentiele klanten de juiste informatie kunnen vinden.

En die klantrelatie dan? Die moet toch onderhouden worden, of niet?

Natuurlijk moet de klant relatie worden onderhouden, alleen zal dat niet meer door verkopers worden gedaan. Maar door de binnendienst die eens per jaar belt, door de maandelijkse nieuwsbrief, het jaarlijkse klanten-event, de facebook-pagina of door het webcare-team.

Persoonlijke relatie met klant heeft geen toegevoegde waarde
Vaak hoor ik dan dat dit onmogelijk is. Dat de verkopers echt van cruciaal belang zijn voor het behoud en het uitbouwen van die klant relatie. Dat is het moment dat ik dan altijd vertel dat er ‘vroeger’ verkopers waren die laptops verkochten. Die gingen elke dag op pad naar bedrijven om 1 of 2 laptops te verkopen. Zij dachten toen ook onmisbaar te zijn.

Echt, als je enige verschil met de concurrentie de prijs is dan is je rol als verkoper uitgespeeld. Al lijkt de persoonlijke relatie die je met je klanten hebt van cruciale waarde. Vraag je dan eens eerlijk af of het feit dat jij elke maand koffie komt drinken je hogere prijs rechtvaardigt.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: