Pinda’s

by Rikkert Walbeek on 23 October, 2015

Pinda'sOnlangs werd ik benaderd door een bedrijf dat op zoek is naar nieuwe accountmanagers en haar werving & selectie uit wil besteden. Of wij interesse hadden, was, de vraag. Ja natuurlijk, was mijn antwoord.

Het leek mij een uitgelezen kans om een nieuwe klant binnen te halen en dus ging ik vol goede moed het gesprek in. Maar al snel bleek dat we niet helemaal op dezelfde lijn zaten.

Ze zochten het neusje van de zalm op new business gebied, ze hadden immers wilde groeiplannen. Een hele waslijst aan kwalificaties kwam voorbij waar die nieuwe verkoper allemaal aan moest voldoen. Een schaap met 5 poten was er niets bij. Concessies waren ook niet echt bespreekbaar.

Ok, dacht ik nog, daar zal dan wel een behoorlijk arbeidsvoorwaarden pakket tegenover staan. Maar daar begon de schoen al behoorlijk te knellen. Ze boden niet meer dan een modaal pakket. Ook nog eens met een 60-40 verhouding vast-variabel. Plus een halfjaar contract.

Kortom, niet echt een bijzonder plaatje. En voor het eisen pakket dat ze neerlegden een onmogelijk plaatje. Ik probeerde ze uit te leggen dat als je een modaal salaris biedt je ook modale sales in huis haalt. Als je de echte toppers wilt binnenhalen je daar dan ook iets tegenover zult moeten zetten.

Zeker in de huidige markt die weer aan het aantrekken is. Intermediar meldde van de week nog dat het aantal sales vacatures weer aan het stijgen is. Bedrijven zullen dus weer meer hun best moeten gaan doen om goede salesmensen binnen te krijgen.

Het tegenargument van hen was dat dit juist mijn taak was, om die salestoppers bij hen aan boord te krijgen. En oh ja, onze recruitment fee moest ook nog even door de helft. Zo moeilijk kon het toch allemaal niet zijn. Geen nieuwe klant erbij dus, was mijn conclusie.

Nu is dit geval wel heel erg extreem en bijkans lachwekkend. Maar geregeld kom ik bedrijven tegen waarbij de functie-eisen en het salarispakket nogal ver uit elkaar liggen.  De bekende uitspraak ‘if you pay peanuts you get monkeys’ blijft in deze een mooie beeldspraak. Een schaap met vijf poten lust in ieder geval geen pinda’s!

Er is niets mis met een modale accountmanager die een modaal pakket heeft en gewoon de omzetdoelstellingen haalt. Zeker niet als je daar een heel team van hebt zitten. Sterker nog, veel bedrijven zouden een gat in de lucht springen met genoemde situatie.

Maar als je persé toppers in huis wilt halen dan zul je daar dan ook een top voorwaardenpakket tegenover moeten zetten. Plus dan natuurlijk ook de bijbehorende omzetdoelstellingen. Kortom, alles in verhouding, daar ligt de sleutel.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: