Prospecteren uit de oude doos

by Rikkert Walbeek on 17 October, 2012

Sales Prospecteren uit de oude doosHeel wat jaren geleden las ik in een boek dat over zaken doen ging een mooi verhaal over prospecteren. De titel is me helaas geheel ontschoten. Het ging over een ervaren verkoper van drukwerk en zijn nieuwe junior collega. Dit verhaal speelt zich af in de jaren tachtig.

De junior begon zijn eerste dag en zou mee op pad gaan met de ervaren sales. De ervaren sales deed erg rustig aan. Nam een kop koffie en wilde in de krant beginnen. De junior daarentegen zat vol enthousiasme en wilde direct aan de slag. Hierop reageerde de ervaren verkoper dat ze gewoon nog wat geduld moesten hebben, dat het nog te vroeg was.

De junior kon niets dan tandenknarsend wachten. Tenslotte wist hij van toeten nog blazen en kon hij in zijn eentje niets beginnen. Na een half uurtje stond de ervaren sales op en bewoog langzaam naar zijn auto. Gezamenlijk gingen ze op pad. De junior had geen enkel idee waarheen.

Na een half uurtje kwamen ze aan bij de achterkant van het bedrijfsgebouw van hun grote concurrent. De ervaren verkoper parkeerde de auto en bleef rustig zitten. Na ongeveer vijf minuten kwam er een grote vrachtwagen door het hek naar buiten rijden. De ervaren sales startte de auto en volgde de vrachtwagen.

Bij elk adres waar er dozen werden uitgeladen schreef de ervaren sales driftig op bij welk bedrijf dat was. Soms morrelend want ze hadden hem nog zo beloofd alleen bij hem te bestellen.

Eenmaal terug op kantoor gaf hij de lijst aan de junior met de melding dat hij zo een mooie lijst met prospects had die hij kon gaan bellen. Dat zijn allemaal bedrijven die drukwerk bestellen. Potentiële klanten dus, hup aan de slag!

 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: