Sales gevoel

by Rikkert Walbeek on 13 September, 2013

Sales gevoelZig Ziglar is onder andere bekend van de volgende quote: “Elke verkoop heeft 5 obstakels: geen behoefte, geen geld, geen haast, geen verlangen en geen vertrouwen.

Ik zou daar “geen gevoel” aan toe willen voegen. Of “geen klik” zo je wilt. Hoe vaak komt een sale niet tot stand omdat er geen klik is. Er geen gevoel is tussen beide partijen. Veel vaker dan we denken.

De potentiële klant heeft geen warm gevoel bij de verkoper, er is geen klik, zeggen we dan. Bijna altijd is dat ook wederzijds, ook de verkoper voelt datzelfde. Alleen zullen slechts weinig verkopers daar naar handelen. Ze zullen toch proberen de deal te doen. Terwijl ze eigenlijk al best voelen (weten) dat dit niet gaat gebeuren.

Luisteren naar hun gevoel doen niet veel verkopers. Met als gevolg dat er talloze malen aan een dood paard wordt getrokken. Terwijl ze vanaf het eerste moment hadden kunnen weten dat ze hun tijd beter elders konden spenderen.

Zonde van de tijd. Als het eerste contact al direct een anti-klik is dan kun je maar beter afscheid nemen van deze potentiële klant. Of overdragen aan een collega.

De tijd die je daarmee bespaart kun je besteden aan potentiële klanten waar je wel een warm gevoel mee hebt. Dat is veel effectiever en bovendien veel leuker ook!

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: