Sales in the Spotlight: Alain Meijer

by Rikkert Walbeek on 15 February, 2012

Sales in the Spotlight: Alain Meijer

Naam: Alain Meijer
Functie: Manager Beurzen
Leeftijd: 40
Alain op LinkedIN
Alain op FaceBook
Alain op Twitter
Website: WTC Rotterdam

 

 

Favoriete sales boeken:
Steven Covey
  –  The 7 Habits of Highly Effective People
Jeffrey Gitomer’s -  
Little Black Book of Connections

1. Wat is er leuk aan je huidige job?
Het is een drukke maar uitdagende baan waarin zowel sales als het organiseren van evenementen in terug komt. Precies hetgeen ik interessant en leuk vind om te doen.

2. Wat was je eerste sales job?
Mijn eerste sales job was een beginnende salesfunctie bij een advertentie acquisitiebureau waar ik het echte verkopen geleerd heb. De passie waarmee men daar de sales bedrijft heb ik als geweldig ervaren (en ik heb er nog steeds profijt van). Ik ben daar als groentje binnenkomen en ben uitgegroeid tot verkoopleider.  In die tussenliggende tijd heb ik heel veel van het echte verkopen geleerd.

3. Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Nadat ik 3 jaar in het horecanachtleven gewerkt had vond ik het tijd om een baan te vinden die overdag plaatsvond. Ik reageerde op een advertentie en mocht op een vrijdag op gesprek komen. Binnen 30 minuten kreeg ik al de afdeling te zien waar ik zou komen te werken en de maandag daarop was ik in dienst van het advertentie acquisitiebureau.

4. Wat is er zo mooi aan sales?
Het mooie aan sales is het creëren van het nut. Het laten inzien dat het product of de dienst die je verkoopt past bij de wensen van de klant. Door jouw passie en overtuiging een oplossing voor de klant creëren waar hij/zij erg tevreden mee is waardoor er een samenwerking ontstaat voor de lange termijn.

5. En wat niet?
In sales kan ook een repeterend verhaal zitten waardoor je jaar in jaar uit met eigenlijk dezelfde exercitie bezig bent. Zo’n repeterend geheel kan als sleur ervaren worden waardoor menigeen het salesvak verlaat. Creativiteit en afwisseling zijn in mijn optiek essentieel en daar ben je zelf een belangrijke factor in.

6. Wat onderscheidt sales van andere functies?
Sales is ruim toepasbaar, zowel zakelijk als privé. Als je echt snapt hoe het verkoopvak in elkaar steekt en hoe de psychologie van het wel of niet verkopen  in elkaar zit. Dan maakt het niet uit welke service of product je moet verkopen.  Zoals men wel eens zei ‘Dan verkoop je met gemak een koelkast aan een eskimo’.

7. Wat is jouw belangrijkste zakelijke drijfveer?
Het bedrijf/product/dienst/evenement op de juiste wijze vertegenwoordigen. Het gezicht zijn van de organisatie en daarmee de kracht en passie uitstralen waarmee een gedeelte van de overtuiging van de klant gerealiseerd wordt.

8. Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Het ging hier om een advertentiedeal met een grote landelijke adverteerder die op de reisdocumentenmapjes van een grote touroperator in Nederland zijn uiting wilde plaatsen. Een deal waar een bedrag van 6 cijfers voor de komma (guldens toen nog) mee gemoeid was. Dat was toen een hele  grote opdracht die werd binnengehaald.

9. Wat is je droombaan?
Een combinatie tussen reizen, koken in een klein restaurant en toch ook een salesfunctie uitvoeren (omdat ik het niet kan laten).  Daarnaast moet deze vreemde combinatie in balans zijn met mijn privéleven.

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom
Uiteindelijk draait het om een combinatie gevoel en realiteit. Als je begrijpt wat de wensen van de klant zijn gecombineerd met het nut wat je voor de klant creëert heb je de uiteindelijke mix.
Als ratio of gevoel ontbreekt in een salesgesprek zal je nooit het maximale bereiken.

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: