Sales in the Spotlight: Gerben Rochat

by Rikkert Walbeek on 26 February, 2009

Naam: Gerben Rochat
Functie: Account manager bij PINS Nederland (Hosting provider)
Leeftijd: 22

1. Wat is er leuk aan je huidige job?
Het leukste aan mijn job vind ik de klantcontacten die ik opdoe. Het oplossen van het probleem van de klant geeft mij veel voldoening. Verkopen is een oplossing bieden, en dit doe je door goed te luisteren naar je klanten. Een oplossing bieden doe je met de totale organisatie.

2. Wat was je eerste sales job?
Klinkt misschien raar, maar mijn eerste sales job was bij Van Der Valk. Je klanten tevreden houden en rennen, rennen en nog een keer rennen. Zeker dat laatste stukje is voor een accountmanager belangrijk. Daarnaast heb ik door deze job veel mensenkennis opgedaan en reageer ik hierdoor ook vaak op wat mijn gevoel ingeeft.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Dit is eigenlijk natuurlijk verlopen. Ik ben in mijn laatste jaar commerciële economie stage gaan lopen bij een ICT dienstverlener. Vanuit mijn rol als stagiair ben ik eigenlijk in het vak gerold. Van kleine klussen binnen het bedrijf ben ik mij gaan bezig houden met de sales. In de 6 maanden stage die ik heb gelopen, heb ik mij 3 maanden alleen maar bezig gehouden met de sales.
Ik mocht blijven en mijn scriptie vervullen bij dezelfde organisatie. Met als gevolg dat ik meer bezig was met sales dan met mijn scriptie. Of het slim was , nee. Maar een leuke tijd was het zeker.

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
Bovenaan staat toch wel “de deal binnen halen”. Er is niks lekkerders dan de auto instappen met een ondertekend contract. Daarnaast het stuk emotie in het ‘spel’ van verkopen.

5.   En wat niet?
Verkopen zie ik als een emotioneel ‘spel’. Een klant/deal verliezen vind ik het meeste pijnlijke moment. Maar ja, zonder dalen zijn er ook geen pieken.
Als verkoper moet je hier zeker wel tegen kunnen.

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
Elke goede verkoper is een kleine ondernemer. Ik moet toegeven dat ik hierin nog veel heb te leren. Maar als ik sales vergelijk met andere functies vind ik dit toch wel de meest onderscheidende eigenschap. Er is toch niks leukers dan je eigen toko runnen?

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
Uiteindelijk doe je het geheel om weer eens heerlijk aan de salesbel te hangen en je klanten portfolio uitbreiden. In het kader van ondernemerschap is dit heel belangrijk en ook mijn grootste drijfveer.
Daarnaast het vertrouwen en de erkenning van klanten. Zonder vertrouwen is een relatie op niks gebaseerd. Sommige verkopers zien dit als “overtuigen” ik zie dit als “vertrouwen”.

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
De mooiste deal tot nu toe is bij een grote zorgverzekeraar. Ik was net werkzaam bij PINS en moest mijn weg nog vinden. Ik had in mijn beginperiode een kleine verzekeraar binnen gehaald en was benieuwd wat ik kon bereiken bij de grote jongens. En van “scratch on”, na 3 weken een handtekening op het contract hebben staan, heerlijk!!! De koppijn de dag daarna was toch wel iets minder.
Ben ik natuurlijk net begonnen aan mijn carrière, maar dit was toch wel de deal waar ik de meeste voldoening uit heb gehaald.

9.   Wat is je droombaan?
Een eigen bedrijf. Een eigen onderneming opbouwen lijkt mij een fantastische doelstelling! En ja, in welke branche? Dat zien we dan wel weer.

10.  Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Gevoel heeft bij mij zeker de overhand. De keuzes die ik maak zijn over het algemeen op gevoel en niet rationeel. Ik ben wel sterk overtuigd dat dit heel erg persoonlijk is als verkoper en ieder zijn eigen manier heeft van verkopen. Zo kan de een succes hebben bij een rationele aanpak en de ander op basis van gevoel.
Als je maar succesvol bent op jouw manier.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

Dennis Wijnberg (Oxilion) March 3, 2009 at 12:28

Heel herkenbaar. Heb je wel eens een DISC-profielscan gedaan? Ik denk dat ik je aardig in kan schatten 🙂

Maar, beste Gerben, mag ik dan van jouw netwerk gebruik maken om in contact te komen met Hans Bennink ivm de DHPA? Mijn e-mailadres staat wel bij deze reactie!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: