Sales in the spotlight: Hans Mampaey

by Rikkert Walbeek on 4 February, 2008

Naam: Hans Mampaey
Functie: Sales Manager Belgium QueroMedia
Leeftijd: 38

1.  Wat is er leuk aan je huidige job?
Mijn functie als teamleader voor het verkoopsteam van België is tweeledig: Enerzijds het coachen en motiveren van mijn collega’s en anderzijds zelf nog prospecteren in de B2B-markt. Het mooie hieraan is dat ik op die manier de “feeling” met de realiteit niet verlies.

2.  Wat was je eerste sales job?
In mijn eerste salesjob verkocht ik binnendeuren.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Stomweg. Ik was administratief bediende in een bedrijf dat binnendeuren ontwierp. Toen de zaakvoerder na een vakantie van twee weken terug op het bedrijf kwam was hij verbaasd dat ik ondertussen zijn omzetcijfer voor de volgende twee maanden had gerealiseerd. Sindsdien wist ik dat verkopen mijn roeping was.

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
Het mooie van sales is de order binnenhalen. Niet elk schot is in de roos, maar als het (meestal) lukt is de voldoening eens zo groot. Is de klant nadien supertevreden, is dat toch de kers op de taart.

5.   En wat niet?
Verkopen = emotie! Als de targets vlot gehaald worden, euforie alom. De minder leuke kant is het tegenovergestelde: wanneer het afsluiten toch maar niet lijkt te lukken kan er al eens twijfel de kop op steken. En dan is relativeren en doorgaan toch de boodschap.

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
Een goede verkoper is een goede luisteraar en zal alle middelen gebruiken om zijn prospect/klant te begrijpen om hem op die manier op de correcte manier te kunnen helpen bij zijn aankoop. Een goede sales is empathisch, herkent koopsignalen én durft afsluiten. Ook een gezonde mix van hunting en farming is onontbeerlijk.

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
De kick van het afsluiten. Het financiële volgt automatisch naargelang je hierin meer bedreven wordt.

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Het is niet makkelijk om er één mooiste uit te pikken. Graag geef ik toch een ervaring mee van de vele situaties die ik heb meegemaakt. Na een lange voorbereiding en het opstellen van verschillende offertes voor een prospect zag ik de kans om af te spreken met deze prospect op een Tradeshow. Aangezien het hier ging om een “big value”-contract en er nog 5 andere partijen op de deal aasden lag de druk vrij hoog, zeker met de wetenschap dat deze 5 partijen ook als exposant aanwezig waren op betreffende Tradeshow. Toen ik met de prospect de voorwaarden en het contract had overlopen ging bij hem de twijfel groeien. Wie moet hij kiezen? Nog meer twijfels bij de klant omdat de keuze zo groot was en de andere offertes goedkoper waren dan de onze.

Na het afsluiten heb ik de stilte zijn werk laten doen terwijl de prospect maar stond te draaien en me te ontwijken. Tijd om het heft in handen te nemen. Ik nam de arm van deze aardige man en plaatste zijn rechterhand in mijn rechterhand met de woorden:” Proficiat Mr X, U hebt zonet de juiste keuze gemaakt! We gaan een mooie samenwerking tegemoet !” Het tekenen van de contracten was op die manier nog een detail want onze samenwerking was bezegeld met een handdruk. Ik vermeld er ook graag bij dat dit bedrijf nog steeds een trouwe klant is waarmee we zoals destijds afgesproken een mooie samenwerking hebben.

9.   Wat is je droombaan?
Ik hoop stilaan de nodige ervaring, maturiteit, kennis en kunde vergaard te hebben om een positie als commercieel directeur, sales director of general sales manager te ambiëren. Op die manier kan ik trachten andere verkopers te vervolmaken in hun prachtige functie.

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Vooral gevoel. Als enkel ratio gaat spelen kijk je vanaf een afstand naar je prospect of klant terwijl net die inleving zo belangrijk is. Ratio is uiteraard ook nodig. Al was het maar om met beide voeten op de grond te blijven.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

Kim Kennof February 4, 2008 at 13:54

Mooie ervaringen Hans! Keep up the good work en dan zullen die toekomstplannen vast en zeker nog gerealiseerd worden!

Hans Mampaey February 4, 2008 at 16:27

Bedankt, Kim !!

Yannig Van de Wouwer February 4, 2008 at 20:26

Mooi mooi … Nu gaan voor commercieel directeur he 😉

Elly Van Dam February 4, 2008 at 20:50

Van zo’n enthousiaste sales aan het woord, krijg je bjina zin om ook de verkoop in te gaan!!! Blijf op je gevoel afgaan, en wie weet ben je binnen de kortste keren commercieel directeur 🙂

Hans Mampaey February 4, 2008 at 20:59

@Yannig : hehehe, alles op z’n tijd 🙂

Roy Schinning February 7, 2008 at 17:08

Ik sluit me aan bij Elly. Morgen heb ik een gesprek over een eventuele overstap naar de Sales. Dit verhaal heeft daar zeker positief aan bijgedragen!

Rikkert Walbeek February 7, 2008 at 17:11

Wow Roy! Leuke reactie!

tot morgen,

groet, Rikkert

cecile February 9, 2008 at 0:55

hello Hans,

Ik wist dat mijn zoon een “krak” in verkopen was, dit interview overtuigt me nu volledig.
Proficiat Hans, go for the job of………….?

Hans Mampaey February 9, 2008 at 16:19

@Roy : Dat hoor ik graag !!! Succes !

@cecile : 🙂

Hans September 1, 2008 at 20:35

Ondertussen heb ik die droombaan gevonden en ben Sales & Marketing Director geworden bij Across Health !

Rikkert Walbeek September 2, 2008 at 6:07

Gefeliciteerd Hans.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: