Sales in the Spotlight: Johan Oenema

by Rikkert Walbeek on 25 January, 2012

Sales in the Spotlight: Johan OenemaNaam: Johan Oenema
Functie: Verkoopadviseur bij Prominent Zitcomfort B.V.
Leeftijd: 24 jaar
Johan op LinkedIN
Johan op FaceBook
Johan op Twitter
Website: Feintsjes
Website: Prominent Zitcomfort

Favoriete sales boek: Van de vele die ik gelezen heb tot nu toe staat “Alles over verkopen” van Richte Lommert op nummer 1, een geweldig en makkelijk lezend studieboek.

 

1. Wat is er leuk aan je huidige job?
Meerdere zaken, als marktleider en zitcomfortspecialist van Nederland bieden we voor elk probleem een oplossing in zitcomfort. Dus elke dag brengt de uitdaging met zich mee om uit elk gesprek het maximale voor de klant en daarmee het bedrijf te halen. Mijn persoonlijke voldoening creëer ik door alles wat ik heb als persoon te combineren met vakkennis en op die manier van elk gesprek een feestje te maken! Ik geniet van de lach en de traan van elk gesprek en de waardering van de klanten.

2. Wat was je eerste sales job?
Klinkt gek, maar dat was/is mezelf als persoon verkopen! Dit heeft voor alle “successen” tot nu toe gezorgd. Mijn allereerste échte sales job was in een computerwinkel als verkoper in Sneek.

3. Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Via Youtube! Dit vereist uitleg natuurlijk, Bij mijn huidige werkgever werd door een heer salestraining gegeven en deze persoon maakte al rijdend in zijn Mercedes  een videodagboek op Youtube met al zijn gedachten / ergernissen en deed dit op zeer vermakelijke wijze. Dit heb ik vervolgens een keertje geïmiteerd en zodoende kwamen we in contact. Toen ben ik aangenomen bij mijn huidige werkgever.

4. Wat is er zo mooi aan sales?
Iedere dag weer de grens van je eigen kunnen opzoeken en verleggen, elke dag leren van alles en iedereen en daarnaast persoonlijke groei ervaren maar vooral, het mensen helpen met aankopen. Mensen willen gewoon geholpen worden, de manier waarop je dat doet onderscheid je van de rest.

5. En wat niet?
Vooral het stigma dat leeft bij de consument over verkopers / verkoop. Iets wat niet zomaar terug te draaien is en is veroorzaakt door lieden die er een “andere” werkwijze op nahouden. Misschien kent u het wel, u verteld dat u in de verkoop zit op een verjaardag. De reacties die volgen zijn vaak niet bejubelend te noemen. Het “gladde imago” probeer ik altijd op een frisse manier te bevechten met mijn manier van werken, idealistisch? Dat wel, maar kleine beetjes helpen!

6. Wat onderscheidt sales van andere functies?
In mijn geval de vrijheid en veelzijdigheid van het werk, geen dag hetzelfde, geen klant hetzelfde. De mate van verantwoordelijkheid om zowel het belang van de klant als het bedrijf te behartigen. Daarnaast zie ik sales niet als een functie, maar als een passie. Een verlengstuk van mezelf.

7. Wat is jouw belangrijkste zakelijke drijfveer?
Dienstbaar zijn aan de klant!  Door middel van gedegen advies de klant helpen een goede beslissing te maken. De passie die ik in mijn werk kan leggen is mijn drijfveer.

8. Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Elke verko0p heeft zijn eigen verhaal en charmes, ik kan genieten van de verkoop van de goedkoopste fauteuil bij iemand die dat budget net bij elkaar heeft gespaard als van een grote order. De voldoening zorgt ervoor dat elke deal speciaal is.

9. Wat is je droombaan?
Een functie waarin ik maximaal al mijn eigen potentieel kan gebruiken ten gunste van een ander. Naast mijn eigen ontwikkeling wil ik graag anderen kunnen inspireren in de toekomst. Eerst is mijn focus mezelf te ontwikkelen.

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Ratio is nodig om gevoel te relativeren en andersom. In mijn ogen is het een combinatie. Ik denk voornamelijk dat gevoel nodig is in de sales om langdurige relaties (lees: verkopen) te creëren maar dat je niet zonder rationeel denken kunt, ik gebruik beide!

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: