Sales in the Spotlight: Jort Ruiter

by Rikkert Walbeek on 31 March, 2010

Naam: Jort Ruiter
Functie: Sales Corporate & Government bij EBSCO
Leeftijd: 32

 1.  Wat is er leuk aan je huidige job?
Klinkt misschien raar maar bijna alles is leuk aan mijn huidige job. De collega’s, het bedrijf en de business.
Voor dat EBSCO in beeld was had ik een minimaal idee van wat informatiebeheer of het ontsluiten van kwaliteitsinformatie inhield. Uiteraard is dat nu anders en leuk omdat je merkt dat kennis en informatie een heel belangrijk onderdeel binnen een organisatie is. Dus veel leren van de markt waarin we opereren en dat in combinatie met sales, zorgt ervoor dat ik fluitend naar mijn werk ga!

2.  Wat was je eerste sales job?
Mijn eerste sales job kwam voort uit nood! Ik werkte als logistiek medewerker bij een bloemen exporteur in Aalsmeer. Vanuit de veiling reden er ook zgn. ‘lijnrijders’ naar Duitsland om daar rechtstreeks te verkopen aan bloemenwinkels. Toen op een dag de betreffende verkoper ziek was en het bedrijf geen stand-in paraat had hebben ze mij gevraagd! Totaal onvoorbereid (schoon ondergoed en tandenborstel onderweg gekocht) ben ik naar Duitsland vertrokken en heb die vrachtwagen leeg verkocht. Op die manier werd ik vaste invaller voor onze ‘lijnrijders’ en leerde zo verder verkopen.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Eigenlijk heb ik dat hierboven al beschreven maar het ging verder…
Na ruim acht jaar in de bloemen en veel reizen besloot ik mijn horizon te verbreden. Ik wist dat ik verder wilde in Sales maar waar en hoe? “Mezelf verkopen” dacht ik en gezien mijn huidige positie was dat een goede  keuze.

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
Heel veel!
Vrijheid in uitvoering, het spel, een enorme kick krijgen van een sale doen, de verschillende mensen waarmee je spreekt, de voldoening bij de klant, de beloning, elke dag die anders is! 

5.   En wat niet?
Hmmm, Niets! Maar wat ik soms niet begrijp en mezelf aan kan ergeren is dat sommige inkopers sales zien als vijand! Waar het hen gaat om de laagst mogelijke condities en ik juist de partner voor langere tijd wil zijn. Bij zulke situaties kan ik hier soms behoorlijk van balen. In mijn ogen begrijpen ze het spel dan niet!

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
 Het buiten spelen! In weinig andere functies kom je op veel verschillende locaties. Daarbij ben je vaak het gezicht van het bedrijf voor jouw klant!

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
“De Deal”, het behalen van gestelde targets en goed contact met collega’s.

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Mijn mooiste deal was de verkoop van een oplossing voor het reduceren van faalkosten bij een grote bouwonderneming. Deze deal was voor mij zo mooi omdat voor deze opdracht de inkoper werd terug gefloten door zijn leidinggevende omdat hij niet de toegevoegde waarde van ons als leverancier wilde inzien. Aangezien zijn meerdere dat wel wilde inzien werd de eerste gunning (laagste prijs) aan de concurrent geannuleerd en werden wij alsnog hun partner. 

9.   Wat is je droombaan?
SALES!!!

10.  Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Gevoel. Gevoel is voor mij een belangrijk onderdeel om situaties of scenario’s te beoordelen. Als mijn gevoel niet goed of minder is weet ik zeker dat er iets kan gebeuren in het traject wat een negatieve invloed kan hebben.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: