Sales in the Spotlight: Maarten Dullaert

by Rikkert Walbeek on 29 November, 2011

Sales in the Spotlight: Maarten DullaertNaam: Maarten Dullaert
Functie: Verkoopleider
Leeftijd: 33
Maarten op LinkedIN
Maarten op FaceBook:
Maarten op Twitter:
Website: Blom Opleidingen

Favoriete sales boek:
Het rode boekje voor verkopers van Jeffrey Gitomer.  Makkelijk leesbaar en komt tot de kern van sales: DOEN!

1. Wat is er leuk aan je huidige job?
Vanuit de rol van meewerkend voorman de opleidingsadviseurs aansturen op mogelijkheden ipv onmogelijkheden (leading by example). Belangrijke bijdrage leveren om van een servicegerichte organisatie een verkoopgerichte organisatie te maken. Dit door bewust te maken dat er geen hokjes bestaan en iedereen een bijdrage aan sales kan leveren.

2. Wat was je eerste sales job?
Na mijn studie (HEAO IBL/CE) ben ik bij Haagtechno (Panasonic) begonnen als direct sales representative bij de afdeling kopieersystemen

3. Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Als zoon van ondernemer werd ik al erg vroeg met verkoop geconfronteerd. Zo kon het gebeuren dat mijn vader onze eigen tuinset verkocht,  omdat een klant precies zo’n set snel wilde hebben. Quote: “Alles is te koop, behalve mijn vrouw en kinderen”.  Onvermijdelijk ging ik als weekend -en vakantiekracht aan het werk in de zaak. Op de Megapool afdeling hielp ik klanten bij de aanschaf van wit- en bruingoed, op de Enorm ijzerwaren-afdeling met boutjes, moertjes en elektrisch gereedschap en op de huishoud –en lederwarenafdeling met pannen en koffers.

4. Wat is er zo mooi aan sales?
Niets is mooier dan het gevoel van een gewonnen opdracht. Vooral als het lukt om van A tot Z iemand door de salestrechter te begeleiden. Dat geeft een super gevoel.

5. En wat niet?
Het verliezen van een opdracht wanneer je hem al had geteld. Je gaat dan aan je beoordelingsvermogen twijfelen en zoeken naar een oorzaak. Misselijkmakend.

6. Wat onderscheidt sales van andere functies?
In mijn ogen kun je in sales veel van jezelf en eigen persoonlijkheid kwijt. Andere functies zijn vaak meer taakgericht.

7. Wat is jouw belangrijkste zakelijke drijfveer?
Een fundamentele bijdrage leveren aan het succes van de onderneming waarvoor je werkt.

8. Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Voor mij zijn de deals waarbij je iemand of een bedrijf van A-Z door de salestrechter trekt het allermooist. Het maakt mij dan niet uit of het gaat om een deal van € 500,- of € 3.000.000,-. De manier waarop is zaligmakend.

9. Wat is je droombaan?
Mijn droombaan is om ooit voor een buitenlandse onderneming als agent in Nederland te fungeren. Daarnaast lijkt mij het leuk om parttime les te geven op een MBO/HBO in commerciële vakken om jeugdigen voor het vak sales te enthousiasmeren.

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Zonder ratio geen sales. Je zult energie moeten steken in contacten maken en aan tafel te komen. Aan tafel speelt het gevoel door authentiek en echtheid de belangrijkste rol om een opdracht binnen te halen. Om succesvol te zijn heb je zowel ratio als gevoel heel hard nodig.

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: