Sales in the Spotlight: Michiel Hovingh

by Rikkert Walbeek on 15 January, 2013

Sales in the Spotlight: Michiel HovinghNaam: Michiel Hovingh
Functie: Accountmanager
Leeftijd: 27
Michiel op LinkedIN
Michiel op Twitter
Website: Wegener

Favoriete sales boek: Alles over verkopen van “Richte Lommert” heb ik met veel interesse gelezen/bestudeerd, ook alles van “Jeffrey Gitomer” en ook het iet wat zweverige “The secret” staan in de boekenkast. Ik ben het lang niet altijd met de schrijver(s) eens, maar het zet je altijd aan het denken en geeft je nieuwe inzichten. Bij mijn eerste Salesjob werd overigens elke dag een stukje uit “Sales Bijdehand” voorgelezen als kick off van de dag, ook plezierig om te lezen.

1. Wat is er leuk aan je huidige job?
Dat je zeer inhoudelijke gesprekken voert met ondernemers over het commerciële beleid, naast het pure verkoopgesprek vergt dit veel van je creatieve vermogen en komt er ook marketing om de hoek kijken, deze combinatie maakt elk gesprek zeer interessant en uitdagend.

2. Wat was je eerste sales job?
Mijn eerste “echte” salesjob was bij een kleine uitgeverij in Drachten. We hadden een zeer klein hecht team waar een dynamiek hing die je niet vaak tegenkomt. Het barste er ook van het verkooptalent en motivatie, niemand haalde het zich in het hoofd om zonder order naar huis te gaan ook al werd het middernacht. Hier is echt de basis ontstaan om een zeer succesvol verkoper te worden. Na meerdere directie wisselingen was het gedaan met de sfeer en is ieder zijn eigen weg gegaan.

3. Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Tien jaar geleden ben ik op vakantie geweest in een populair “disco oord” de enige zaak waar ze “mijn” muziek draaiden, daar kwam niemand. Ik had met de eigenaar een weddenschap afgesloten dat ik binnen een uur 50 mensen binnen kon krijgen. Indien ik dit haalde kreeg ik de rest van de avond gratis drank. Na een half uur stonden ruim 75 mensen in het café, vervolgens heb ik de vakantie uitgerekt om daar te gaan werken als propper. Het heeft misschien weinig met sales te maken maar ik merkte dat overtuigen mij makkelijk afging, en ik hier veel plezier aan beleefde. Terug in Nederland ben ik als bijbaantje gaan werken als “straatverkoper” dit naast mijn opleiding, dat laatste was nooit echt mijn hobby nadat ik van een bevriende salesmanager de kans kreeg als accountmanager bij een kleine uitgeverij te gaan werken heb ik mijn opleiding laten vallen. Vanaf die dag is het minimaal 60 uur per week alleen maar sales, met meer dan veel plezier.

4. Wat is er zo mooi aan sales?
Dat je elke dag weer op “0” begint, hoe goed je vorige dag ook was, een dag later kan je er niet meer op teren. Het elke dag moeten presteren houd me scherp en zeer gemotiveerd. Ook het gevoel in de avond op de bank na een goede deal, maar ook het “klote” gevoel na een mislukte deal. Het allermooiste is uiteraard het gesprek zelf, of beter gezegd de gesprekstechnieken. Dat je midden in een gesprek, zonder ook maar een prijs genoemd te hebben, al weet dat je de order krijgt, heerlijk gevoel.

5. En wat niet?
Administratie haha.

6. Wat onderscheidt sales van andere functies?
Dat je moet presteren, ik zou langzaam doodgaan als ik “gewoon werk” moest doen dat je je “ to do list” afwerkt en weer naar huis gaat, vreselijk. In sales ben je zo goed als je laatste dag, dat dwingt je om elke dag super scherp te zijn, veel focus te hebben en gebrand om als een “winnaar” naar huis te gaan, dat onderscheidt sales voor mij van andere functies.

7. Wat is jouw belangrijkste zakelijke drijfveer?
De beste zijn. Ik was nooit echt goed in iets, over gemiddeld, toen ik in sales terecht kwam merkte ik dat ik hier wel bovengemiddeld scoorde zonder ervaring of kennis. Vanaf het prille begin is mijn doel om de beste verkoper van Nederland te worden. Dit drijft mij elke dag weer om keihard te werken en niet naar huis te gaan zonder deals.

8. Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Moeilijke vraag, elke deal heeft wel wat. Voornamelijk new business deals, een bestaande klant uitbouwen is ook mooi, maar ik krijg daar niet echt een kick van, kan me mateloos irriteren aan accountmanagers die alleen maar zaken doen met bestaande relaties, zichzelf topverkopers noemen maar geen pepernoot kunnen verkopen aan nieuwe klanten. Terug naar de vraag; Een van mijn mooiste deals begon telefonisch en ging over een halve pagina advertentie in de krant, na ruim een uur aan de telefoon te hebben gezeten is de ondernemer in kwestie in de auto gesprongen (vanuit Schouwen Duiveland naar Drachten) om verder te praten. Wat begon met een halve pagina voor € 500,- resulteerde laat in de avond in een deal van 30K (eigen krant over zijn vakgebied).

9. Wat is je droombaan?
Ik wil niet meer “van de weg af” laat mij maar lekker in de buitendienst werken en me steeds meer ontwikkelen op elk onderdeel van sales. Ik zit dus midden in mijn droombaan, zolang ik mezelf kan ontwikkelen blijft dat zo, wanneer ik aan mijn plafond zit wordt het tijd om te gaan kijken naar een andere salesjob, momenteel leer ik elke dag en is dit niet aan de orde.

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Het een kan niet zonder het ander, gevoel is zeer belangrijk, maar een goede techniek en precies weten waar je zit in je verkoopgesprek is net zo belangrijk. Als de klant het niet merkt maar jij als sales met militaire precisie weet in welke fase van je gesprek je zit en weet wat je wanneer moet vragen om de juiste informatie boven tafel te krijgen is de kans van slagen al heel groot, dit in combinatie met gevoel maakt je een echte sales professional.

 

Christian Oppedijk January 15, 2013 at 19:05

Mooi gesproken Michiel!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: