Sales in the spotlight : Robin Val

by Rikkert Walbeek on 30 July, 2009

Robin ValNaam: Robin Val
Functie: Account Manager bij IBS
Leeftijd: 45

1.  Wat is er leuk aan je huidige job?
Als account manager HR Solutions bestaat mijn werk uit twee onderdelen. Enerzijds heb ik een target voor new business en anderzijds heb ik vanuit installed base een klantenset waar ik verantwoordelijk voor ben. Deze gezonde mix maakt en houdt m´n huidige job zeer afwisselend.

2.  Wat was je eerste sales job?
Mijn allereerste sales job was bij “San Remo” (een exclusieve herenmode zaak) in Amersfoort en Nijkerk. Ik ben begonnen als stagiaire en had daarnaast al snel een parttime job voor de koopavond en het weekend. Later mocht ik in schoolvakanties ook filiaalmanager spelen. Na het afronden van m´n opleiding kreeg ik een vaste baan bij Manfield als filiaalmanager in Utrecht. Hier heb ik maar kort gewerkt omdat ik de mogelijkheid kreeg een jaar bij een Duits warenhuis in West-Berlijn te gaan werken.
Na deze leerzame – en vooral ook leuke tijd  in een waanzinnige stad, solliciteerde ik bij ARC Automation op de functie van systeemadviseur voor Loon- en Salarisadministratie. Dit was m´n eerste buitendienst baan.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Het is mij thuis praktisch met de soeplepel opgediend. Mijn vader was in zijn werkzame tijd (inmiddels met pensioen) Account Manager en Sales Manager bij grote Amerikaanse bedrijven (o.a. Rank Xerox en Digital). Hij was zo te zeggen mijn voorbeeld.

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
Primair is het voor mij het euforische gevoel van opdrachten scoren.
Maar ook de route die leidt naar een opdracht is mooi. Zie het als een opwindend voorspel. Of je nou bouwt aan nieuwe relaties of bestaande relaties onderhoud, tijdens de route word je altijd wel met bepaalde uitdagingen geconfronteerd.
Als je deze succesvol oplost kan het hoogtepunt niet uitblijven. Zo wordt het lekkere gevoel systematisch opgebouwd.

5.   En wat niet?
Als het even niet wil lukken!

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
Als sales ben je direct meetbaar en sta je veel meer, dan bij andere functies, in de spotlight. Als alles goed gaat sta je in een “positieve” spotlight en als het niet goed gaat sta je in een “negatieve” spotlight. Ik denk dat iedereen wel begrijpt wat ik bedoel.

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
Succesvol zijn en goed verdienen.

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Ik vraag me af wat hier als definitie geldt:
• Is het de grootste deal?
• Is het de snelste deal?
• Is het de meeste onverwachte deal?
• Is het de deal waar je het hardst om moest knokken?

Eigenlijk is elke deal mooi, want elke deal brengt je een stukje dichterbij je doelstelling of helpt je er zelfs overheen. Zo zijn we succesvol en verdienen we goed.

9.   Wat is je droombaan?
Je werk kunnen doen voor een mooi gezond bedrijf, waarbij business fun, teamwork maar ook respect voor elkaar hebben hoog staat aangeschreven.
Ik heb zo´n baan.  😉
 
10.  Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Hoewel het sluiten van deals eigenlijk een combinatie van ratio en gevoel is, geef ik gevoel duidelijk meer gewicht. Want alleen door  mooie verhalen, hoge kortingen, toezeggingen  etc. zal je geen opdrachten krijgen. De doorslag geeft het gevoel dat je weet over te brengen (zekerheid, continuïteit, betrouwbaarheid, relatie etc.) of je een opdracht gegund wordt of niet.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

caroline leisey June 13, 2014 at 7:29

Hallo Robin. Groetjes van Lientje.

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: