Sales in the spotlight: Rory Pourchez

by Rikkert Walbeek on 5 May, 2009

rory1Naam: Rory Pourchez
Functie: Senior Account Manager Centrale Overheid bij Tele2
Leeftijd: 44

1.  Wat is er leuk aan je huidige job?
De interactie met de zakelijke gesprekspartners binnen de ministeries. Ik ben al ruim 13 jaar zakelijk actief binnen ministerieel Den Haag, het lijkt alsof je kind aan huis bent.

2.  Wat was je eerste sales job?
Mijn eerste sales job was toen ik tijdens mijn studie in Amsterdam mijn eerste kleine onderneming begon in draadloze huistelefoons en antwoordapparaten. Deze waren net geïntroduceerd in Nederland. Dit betrof import en distributie.

3.   Hoe ben je in sales terecht gekomen?
Ik ben in het sales bedrijfsleven gekomen toen ik op een zekere dag telefonisch werd benaderd door een wervingsbureau in Duurstede. Deze had mijn naam vernomen via-via en zocht een account manager voor een Amerikaans bedrijf in Nederland.

4.   Wat is er zo mooi aan sales?
Het is een passie en zit in je bloed. Het is een vak op zich.

5.   En wat niet?
De verkeerde associatie die er vaak wordt gemaakt; we zijn niet alleen maar snelle jongens in mooie pakken.

6.   Wat onderscheidt sales van andere functies?
Het inlevingsvermogen, creativiteit en incasseringsvermogen. Wat mij zelf fascineert is het snelle schakelen van de gedachten en emoties die ik bij mezelf ondervind. Je bent namelijk met meerdere aspecten bezig tegelijkertijd; situatie bepalen, sfeer bepalen, gesprekspartners scan etc.. Het vergt dat je een total view dient te hebben van het moment waar je in zit.

7.   Wat is je belangrijkste zakelijke drijfveer?
In het toch enigszins conservatieve Nederland, zeg ik toch een goede balans tussen voldoening en financiën.

8.   Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
Ik was werkzaam bij een ICT integrator en verantwoordelijk voor new business in o.a. de Gezondheidssector. Ik werd benaderd door een groot ziekenhuis in Rotterdam om een investeringsvoorstel te doen zonder ooit contact te hebben gehad. Mijn antwoord was “nee” met onderbouwing ervan. Enige tijd later en na diverse gesprekken zijn we prefered supplier geworden.

9.   Wat is je droombaan?
Dat zal zich nog steeds in een sales omgeving bevinden. Vanuit mijn sales ervaring mensen enthousiasmeren voor het vak of optreden als matchmaker tussen twee of meerdere commerciële partijen.

10.  Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Een gezonde balans tussen beide. Sales is gebaseerd op veel gevoelsmatigheden en vaak de ratio te weinig aandacht krijgt. Het is in mijn opinie een groei naar een bewustzijn fase waarin ik bewust ben van mijn ratio en mijn gevoel en deze beide goed weet te combineren.

———————————————————————————

Sales in the spotlight is een maandelijks terugkerend item op dit weblog.
Klik
hier voor het volledige overzicht.

pieter de vries July 2, 2009 at 15:06

Hi Rory,

Hoe ziet jouw leven er nu uit?
Keer een afspraak maken?

Groeten,

Salesboostcollega Pieter de Vries

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: