Sales in the spotlight: Wilma Borgers

by Rikkert Walbeek on 6 January, 2012

Sales in the spotlight: Wilma BorgersNaam: Wilma Borgers
Functie: Oprichter WB Sales
Leeftijd: bijna 41
Wilma op LinkedIN
Wilma op Twitter

Favoriete sales boek: In de loop van de jaren, hebben er veel verkoopboeken  op mijn nachtkastje gelegen. De laatste tijd verdiep ik me meer in de verschillende persoonlijkheden die een mens kan hebben en hoe hier mee om te gaan. ‘Het ABC van de persoonlijkheid’ van Friedbert Gay en Lothar J. Seiwert is een aanrader.

1.Wat is er leuk aan je huidige job?
Verkoop is een geweldig vak, met name omdat je altijd met verschillende mensen te maken hebt.  De grote vraag is elke keer maar weer, wat verwacht deze klant en wat wil hij/zij nu echt.

2. Wat was je eerste sales job?
Als 17 jarig meisje ging ik stage lopen in een 5* Hotel in Portugal. In eerste instantie achter de receptie, na een aantal weken mocht ik  een entertainment programma opzetten. Het gebeurde regelmatig dat er een aantal deelnemers te weinig waren. Je raadt het al, het lukte mij altijd om die extra mensen te vinden… Terugkijkend, is dat de periode geweest dat het verkopen is aangewakkerd.

3. Hoe ben je in sales terecht gekomen?
In eerste instantie had ik een 3 daagse werkweek als commerciele binnendienstmedewerker. Een van mijn taken was, afspraken maken voor de vertegenwoordiger en zelf telefonisch een product aan de man brengen. Dat ging mij toen ook al goed af ;-). Maar goed als je begin 20 bent, wil je gewoon fulltime werken. Tig brieven eruit, wel naar buitendienstfuncties en allemaal nabellen. Het bedrijf  Imagine Raamdecoraties in Westervoort, daar ben ik als junior-vertegenwoordiger  begonnen.

4. Wat is er zo mooi aan sales?
Verkopen is omgaan met mensen. Persoonlijk vind ik de mens het interessantse wezen op aard. (De marsmannetjes ken ik nog niet) De daadwerkelijke drijfveren van iemand achterhalen, dit door goed te luisteren, de juiste vragen te stellen en goed samen te vatten. Vooral  het meedenken en pro-actief  de mens/bedrijf helpen om zijn probleem op te lossen, vind ik mooi aan Sales

5. En wat niet?
Sales is erg egoistisch. Er zijn uitzonderingen maar voor vele verkopers geldt, me, myself and I. De laatste jaren begon ik mij daar steeds meer aan te ergeren. Je hoort mij niet zeggen dat Salesmensen niet belangrijk zijn maar het zijn vaak andere mensen die “jouw verkochte order” moeten verwerken. Terugkijkend  naar mijn beoordelingen, dan kreeg ik altijd te horen dat ik een teamplayer was. Persoonlijk zie ik dat als een compliment. Daarnaast heeft Sales nog wat andere “mindere kanten”.

6. Wat onderscheidt sales van andere functies?
Ze zeggen altijd, je bent het visitekaartje van de organisatie en dat klopt ook. Als je een sales functie bekleed dan ben jij de ogen en de oren van het bedrijf.  Als je je werk goed doet, dan weet je wat er speelt bij je klanten en prospect maar ook in de branche. Je kunt zelfs nuttige informatie over je concullega krijgen. Allemaal kostbare informatie voor je werkgever.

7. Wat is jouw belangrijkste zakelijke drijfveer?
Het binnenhalen van orders daar gaat het bij Sales om, dat geeft ook wel een kick. Wat mij een grotere kick geeft, is tijdens de eindevaluatie te horen van de klant, dat hetgene wat hij verwachtte, volledig is ingevuld.

8. Wat was je mooiste deal ooit en waarom?
De stap die ik 14 februari 2011 genomen heb, is mijn mooiste deal. Na ruim 20jaar verkoopervaring te hebben opgedaan in verschillende branches heb ik de keuze gemaakt om WB Sales op te starten. Het is nu de combinatie die mijn werk ontzettend leuk maakt. Momenteel werk ik part-time als freelancer voor een reclamebureau, daarnaast geef ik verkooptrainingen. Het is mijn passie om kennis/ervaring en technieken  over te dragen aan andere. Er zijn genoeg mensen die behoefte hebben aan meer verkoopvaardigheden. Doordat ikzelf nog actief in het vak ben, blijf ik op de hoogte van alle Sales ontwikkelingen. Gedurende mijn loopbaan heb ik verschillende trainingen gehad, het viel mij op dat veel trainers al jarenlang niet meer in Sales actief waren. Met de opstart van WB Sales was dat voor mij heel helder, ik wilde juist die combinatie.

9. Wat is je droombaan?
Als je het werk voor 95% met passie en enthousiasme kunt doen en daarnaast voor 100% jezelf kunt zijn, dan heb je volgens mij je droombaan.

10. Wat speelt in sales een belangrijkere rol? Ratio of gevoel? En waarom.
Mensen doen zaken met mensen is een van mijn motto’s. Je kunt als salesman/vrouw alles tot in de puntjes toe geregeld hebben, maar als het gevoel van de beslisser niet goed is, gaat de order naar een ander.

 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: