Sales top prioriteit voor CEO

by Rikkert Walbeek on 4 March, 2008


Via de blog van Dave Kurlan werd ik gewezen op een onderzoek van IDC. IDC onderzoekt al jaren lang de trends in ICT. Een belangrijke peiling is die van de top prioriteiten van CEO’s.

Volgens IDC is de belangrijkste prioriteit van CEO’s in 2008 de ‘sales productivity’.
Wauw!

Oorzaken volgens IDC zijn globalisatie, wat leidt tot meer sales mogelijkheden, en de toenemende concurrentie vanuit het buitenland.

Natuurlijk is dit onderzoek ‘Amerikaans getint’. Maar het geeft wel aan dat sales een belangrijk item is. En niet alleen voor het sales management. De ‘grote bazen’ maken zich er nu ook druk om.

Zou dat ook in Nederland gelden? Ik vraag het me af. Zo af en toe hoor je hier een Raad van Bestuursvoorzitter iets roepen over sales. Maar zij lijken zich met name bezig te houden met de cijfers. Ik durf zelfs de stelling aan dat velen van hen niet (meer) weten wat er op de salesvloer gebeurt.

Anders is het met directies van middelgrote ondernemingen. Daar staan de directieleden veelal zelf nog (gedeeltelijk) met ‘de poten in de modder’.

Toch is het goed nieuws. Het geeft in ieder geval aan dat sales steeds hoger op de agenda komt te staan. En daar kan ik alleen maar blij van worden.

Kees Vogelesang April 4, 2008 at 13:48

Steeds meer ondernemingen besteden zaken uit en richten zich op development en sales. Kijk bijv eens naar de grote printerfabrikanten die al hun produktie hebben uitbesteedt.
Dat soort organisaties hebben vooral Sales gerichte divisies in alle landen. Daarbij wordt het van belang om de organisatie zo in richten dat Sales optimaal wordt ondersteund. De HQ’s hebben veel aandacht voor deze sales en manier van opereren. Bij Amerikaanse bedrijven is dit al lange tijd een normaal verschijnsel. Vooral in de IT sector.
Het is dus niet zo dat sales alleen belangrijker wordt. Het is de produktiviteit van sales, de organisatie die daarvoor nodig is, de manier van marktbenadering en wat daar verder bij komt kijken.

Rikkert Walbeek April 5, 2008 at 18:40

Helemaal niets aan toe te voegen Kees.

Het gaat inderdaad om de productiviteit. Dat zegt het onderzoek ook.
De titel van mijn post was wat dat betreft ‘kort door de bocht’.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: