Salesboek: Do we have a deal?

by Rikkert Walbeek on 9 May, 2017

Do we have a deal?

Jan Vincent Meertens leverde onlangs zijn boek “Do we have a deal?” af, een boek over internationaal onderhandelen, over hoe onderhandelingen verlopen in andere culturen. Een must-read voor iedereen die internationaal zaken doet.

Jan Vincent baseert zijn boek op zijn eigen kennis en vooral zijn opgedane ervaring als expat en ondernemer. Dat maakt dit boek daarom ook leesbaar, het zit barstensvol relevante voorbeelden.

Aan de hand van zes cultuurdimensies deelt hij culturen in en met behulp van de onderhandelingsschijf diept hij het verder uit. Allemaal heel theoretisch en toch is het een praktisch verhaal door hoe het wordt uitgelegd. Bovendien is het geen ijzeren regel maar een houvast van waaruit je de praktijk in gaat. Juist alle praktijk voorbeelden maken dat de theoretische insteek gaat ‘leven’.

Het boek is leesbaar geschreven, op sommige momenten leest het zelfs als een reisboek. Het bevat delen theorie maar zonder dat het stoffig wordt. En gelukkig word die theorie geregeld weer genuanceerd.

Moeten verkopers dit boek lezen, zij onderhandelen toch geregeld? Nee, ik zou zeggen van niet. Maar salesmensen die (ook) internationaal zaken doen of veel te doen hebben met internationale bedrijven met vestigingen in Nederland, die zouden “Do we have a deal?” absoluut moeten gaan lezen, wat mij betreft. En uiteraard iedereen die internationaal zaken doet als ondernemer of als expat.

 

 

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: