Salesmanager worden?

by Rikkert Walbeek on 18 September, 2007

salesmanager.bmpWaarom willen er toch zoveel verkopers salesmanager worden? Het gebeurt om de haverklap dat als ik een jonge verkoper spreek dat hij/zij aangeeft eigenlijk zo snel mogelijk promotie wil maken naar salesmanager. Ik moet bekennen dat ik zelf ook die ambitie had toen ik nog maar net de eerste stappen in het salesvak had gezet.

Velen lijkt het een stap voorwaarts om zo snel mogelijk te promoveren tot manager. Op zich begrijp ik dat wel, het lijkt meer status te hebben, als je manager bent…..

Maar velen vergissen zich (ik ook toentertijd) dat het de juiste stap is om te snel salesmanager te worden. Los van het feit dat de meeste bedrijven helemaal niet zitten te wachten op een relatief onervaren salesmanager.

Ik raad verkopers dan ook meestal aan om eerst eens wat verschillende salesjobs te doen alvorens over die stap na te denken. Naarmate je meer omgevingen hebt gezien en op meer niveaus hebt geacteerd als verkoper ben je pas in staat om de stap naar salesmanagement te maken.

En dan heb ik het nog niet eens over het ontbreken van management capaciteiten bij veel verkopers. Veelal wordt er gedacht dat je als je succesvol bent als verkoper je automatisch ook een goede salesmanager zult zijn. En dat is de vraag. Hoewel ik wel vind dat een salesmanager op z’n minst zelf als verkoper succesvol moet zijn geweest. Maar er is meer nodig dan dat alleen om ook als salesmanager succesvol te kunnen worden.

Het gekke is ook dat als je sales vraagt waarom ze sales doen ze veelal spreken over de vrijheid die ze hebben. ‘Lekker langs de weg zitten’ en ‘je eigen tijd indelen’ spelen vaak een belangrijke rol. Zaken die je als salesmanager veel minder zult beleven. Dus daar zit een discrepantie in.

Bottom-line gaat het toch vaak om de status, het hogere salaris, en de grotere auto. Terwijl je meestal ziet dat de beste verkoper vaak meer verdient dan de salesmanager, namelijk door het scoren van de bonussen.

Je kunt dus beter doorgroeien naar zwaardere salesfunties. Daar hoort vaak ook die grotere auto en dat hogere salaris bij. Voor de status kun je dan je titel ‘upgraden’ naar bijvoorbeeld ‘senior account director business development’. Een dure term voor verkoper 😉

Harro Willemsen September 19, 2007 at 6:54

Ik heb destijds de stap naar sales manager gezet en ben daar nooit veel gelukkiger van geworden in mijn werk (relaas hier te vinden: http://verkopen.blogspot.com/2007/06/ik-hou-niet-van-sm.html)

Bezint eer ge begint…
groet,
harro

Rikkert Walbeek September 19, 2007 at 6:58

Maar jij was er qua ervaring in ieder geval wel ‘klaar’ voor, Harro. Wel goed dat je die ervaring hebt gedeeld. Zo zie je maar, het gras aan de managementkant is echt niet groener.

groet, Rikkert

Richard November 10, 2007 at 20:39

Grappige en confronterende stelling, Rikkert!

Rikkert Walbeek November 10, 2007 at 20:44

Thanks Richard.

groet, Rikkert

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: