Sex sells

by Rikkert Walbeek on 18 May, 2010

Men zegt vaak ‘Sex sells’, toch? In reclame wordt daar veelvuldig gebruikt van gemaakt. Maar hoe zit dat eigenlijk met direct sales? Kunnen we dit principe ook toepassen  als we met een klant aan tafel zitten?

Het antwoord hierop is ‘ja’. Weliswaar wat minder duidelijk en ‘op het randje’ als in sommige reclames, maar we kunnen als verkoper zeker gebruik maken van dit principe.

Begeerte is het sleutel woord in deze. De begeerte van de klant naar uw propositie. Die begeerte komt echter niet vanzelf.

Men beginne met het voorspel. Mooie lingerie om uw propositie aantrekkelijk te presenteren. Een met kaarslicht verlichte presentatieruimte en een zwoel muziekje om zo de juiste ambiance te creëren.  Vervolgens stelt u uw klant vragen over wat zij lekker vinden en hoe ze zich zaken voorstellen. Wat ze ervan verwachten en wat niet.

Vervolgens zult u merken dat u en uw klant elkaar steeds beter begrijpen en dat u samen steeds meer op een lijn komt. U trekt samen op en gaat vervolgens samen aan de slag. Eventueel ondersteunt door hulpmiddelen, daar waar nodig.

Als dat alles soepel verloopt dan vloeit de uiteindelijk opdracht daar vanzelf uit voort. De deal wordt onder luid gejuich vanuit beide kampen bezegeld.

Na afloop vraagt u uw klant natuurlijk nog wel of zij ook zo hebben genoten en geeft u natuurlijk complimenten over dat ze zich tijdens de onderhandelingen zo open hebben opgesteld. Langzaam maakt u als verkoper een terugtrekkende beweging en keert u terug naar kantoor.

Een echte tevreden klant zal om meer blijven vragen. Na meerder opdrachten vloeit daar dan als vanzelf een partnership uit voort en zo is klantentrouw geboren.

Zo ziet u maar, het is waar, ‘sex sells’, ook in sales!

Wieger Schenkel May 18, 2010 at 21:52

geweldig!

 KICK Reclame May 30, 2010 at 19:53

Goed artikel! Erg leuke metafoor in relatie tot sales. Keep up the good work!

Comments on this entry are closed.

Previous post:

Next post: